kerékpárlopások

2020.09.13. 11:00

Megéri a regisztráció!

A rendszer segítségével lényegesen egyszerűbb a nyomára akadni.

Pap Gyula

2020.02.20 Győr Vigyázz bicikli!A hőmérséklettel együtt a biciklisek száma is nő, de kevesen tudják, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Fotó: Huszár Gábor HG kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

Magyarországon több ezer kerékpárt lopnak el évente. Nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg. Vagy ha megkerül, nyilvántartás híján nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket.

Mi a teendő?

A növekvő tendenciát mutató kerékpárlopások miatt – az autókhoz hasonlóan – szükség volt egy olyan rendszerre, amely segíthet a meglovasított kétkerekűek megtalálásában.

Alaphelyzetben a károsult ismerősi körben tette közzé a jármű adatait, de az elérések szűk volta miatt ritkán vezetett eredményre ez a módszer. Legújabban azonban egyenesen törzskönyvet kaphatnak azok a kerékpárok, amelyeket az interneten keresztül regisztrálnak tulajdonosaik a „Bikesafe.hu” kerékpár-adatbázisba.

Az országos kerékpár-regisztrációs rendszerben mára több mint 58 ezer kerékpárt regisztráltak.

A rendőrség elsődleges adatbázisként használja a rendszert lopott kerékpárok felderítéséhez, azonosításához és visszaszolgáltatásához.

Ha eladjuk a bringát, adható hozzá a törzskönyv, a regisztrációt pedig online átadhatjuk a vevőnek. Ehhez a vevőnek csak annyit kell tennie, hogy regisztrálja magát az oldalon, a felhasználói neve alapján pedig egy gombnyomással átruházható a regisztráció és az összes szolgáltatás.

A kerékpár és a személyes adatok rögzítésével (számla, blokk, adásvételi szerződés) a tulajdonjogot is alá lehet támasztani. Regisztrált kerékpár ellopása esetén azonnal lopott státuszúvá tehető a bringa. Ennek következtében a kerékpár adatai és fényképe nyilvánossá válnak, a rendőrök pedig rendelkezni fognak a tulajdonos és a kerékpár adataival, fényképével, így a körözés elrendelése sokkal szakszerűbb és pontosabb lehet.

Ha pedig a bicikli megkerül a regisztrált adatok alapján, könnyen azonosítható és visszaszolgáltatható.

A regisztrációs díj garantálja a szolgáltatás önfenntartó biztonságát, a regisztráló személyek banki azonosítását az online fizetés során, valamint a nyilvántartás reklámmentességét.

– A Bikesafe program a gyarapodó adatbázissal évről évre hatékonyabbá válik, csak idén öt kerékpárt kapott vissza a tulajdonosa ennek segítségével. Négy esetben a lopott és megtalált kerékpárt kapta vissza a tulajdonosa, míg egy bringát egy görbe este során egy virágboltnál hagyott a gazdája, de elfeledkezett róla. Őt a regisztrált bringája alapján találtuk meg, és kapta vissza azt – mondta el a program koordinátora.

Természetesen nem teszi fölöslegessé a rendszer a biztosítás kötését, amely anyagi kárra és balesetre is köthető, továbbá a kerékpáron kívül a ma rendkívül népszerű rollerek is bekerültek a körbe.

(A borítóképen: A kerékpár védelmére költeni nem ablakon kidobott pénz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában