kánikula

2020.08.10. 12:30

Nagy hőség nagy csobbanással

Igazi, nyári hétvége volt. Az emberek mindenféle praktikát bevetettek a kánikula elviselésére.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

A hétvégi, rekkenő hőségben sokan menekültek a strandra vagy a fürdésre alkalmas tavakhoz. Az emberek örültek is meg nem is. Egyesek már nagyon várták a kánikulát, az eddig szokatlanul hűvös nyárban, mások viszont jobban szerették volna, ha marad a 25-26 fokos csúcshőmérséklet.

Miskolctapolcán szombaton már délelőtt 10 óra körül is nagyon sokan voltak a strandon és a barlangfürdőben. Aki nem akart megmártózni, az a tapolcai park árnyas fái alatt üldögélt, vagy egy fagyizóba menekült.

Hideg víz a csapnál

A barlangfürdő előtt diákmunkásokkal találkoztunk. Tóth Réka készült a forróságra, rövidnadrágot és ujjatlan pólót vett föl a kinti munkához. Mint mondta, nem könnyű elviselni egész nap a hőséget, de igyekeznek sok vizet inni.

– Itt, a fürdő oldalában van egy csap, onnan lehet mindig hideg, friss vizet venni és kicsit megmosakodni. Használunk naptejet is, és amikor csak lehet, behúzódunk a fák árnyékába. A fiúk, ha végképp nem bírják, bevizezik a hajukat, az is jól hűsíti őket. Van, amikor felveszem a kalapomat, de most épp nem hoztam magammal. Papucs azonban van nálam, ha már végképp nagyon melege lenne a lábamnak a vászoncipőben – sorolta Réka, hogyan készült a kánikulai munkára.

Örülnek a melegnek

Budapestről érkező vendégekkel is találkoztunk Tapolcán. Hajnalné Balogh Mária és kislánya, Olívia arra vártak, hogy beléphessenek a fürdőbe.

– Még nem voltunk Miskolcon, de itt lakik az egyik barátunk, úgyhogy ellátogattunk a városba. Kíváncsiak voltunk, milyen Miskolctapolca, de megyünk Lillafüredre és Szilvásváradra is. Egy hosszú hétvégét töltünk itt. Örülök, hogy végre meleg van, itt pedig kellemes a hőmérséklet a nagy fák alatt. Budapesten rettenetesen meleg van ilyenkor – mondja Mária. Hozzáteszi: otthon csak gyakori zuhanyzással tudnak védekezni a hőség ellen.

Klíma a lakásban

Apa és kisfia eteti a pontyokat a tapolcai tónál. Barták László elárulja, bevált módszereik vannak a kánikulában. A legfontosabb, hogy nagyon sok vizet isznak ilyenkor. Különösen figyel a 2 és fél éves Balázskára, aki soha nem szól, hogy szomjas, így gyakran meg kell kínálni folyadékkal.

– A hőségben a strandon vagy a Mályi-tónál hűsölünk, a kisfiamon mindig van sapka, és naptejjel is többször bekenjük. Otthon szerencsére van klímánk, de nem csinálunk túl hideget, 25 fok van a lakásban. Az is jó, hogy már nincs olyan sok szúnyog, mint az elmúlt hetekben, úgyhogy éjszaka jól alszunk – újságolta örömmel László, miközben Balázska szorgalmasan dobálta a zsemledarabokat a tóba.

Volt, aki a hideg fagyit választotta a nagy melegben. Egy fiatal pár például, Anna és Dávid, akik kérték, teljes nevüket ne írjuk meg.

– Most csak sétálni jöttünk ki, mert itt a fák alatt kellemes a hőmérséklet – árulta el Anna. – Az avasi panelben ilyenkor szinte elviselhetetlen a hőség, napközben vizes törülközővel hűsítem magam. Este, amikor már hűvösebb van, kinyitunk minden ablakot, hogy a huzat lehűtse egy kicsit a szobákat. Ez jó módszer, mindenkinek ajánlom. Napozni viszont nem szeretünk napközben, csak délután 4 óra után, mert fehér a bőrünk, és tudom, hogy az erős napfény ártalmas lehet.

Dávid hozzáteszi, az is segít a kánikulában, hogy nem esznek nehéz ételeket. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ami nem terheli meg a gyomrot.

– Nem hiszem, hogy túl sokáig fog tartani a kánikula, hiszen az egész nyár hűvös volt – jegyzi meg.

(A borítóképen: Sokan keresték fel a tapolcai strandot az elsőnek tekinthető idei kánikulai hétvégén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában