természetgyógyászat

2020.08.03. 14:30

Erősítés a nyugalom szigetén

Az egészségről beszélgettek a különleges mikroklímájú Avasi Arborétumban.

Detzky Anna

Krakkai Veronika természetgyógyász, életmód-tanácsadó

Fotó: Bujdos Tibor

Immunerősítés felsőfokon címmel tartott minitanfolyamot Krakkai Veronika természetgyógyász az Avasi Arborétumban szombaton. Az interaktív műhely szüneteiben az arborétumot is bejárhatták a résztvevők. A kert alapítójának unokája bennünket is körbevezetett.

Természetvédelmi terület

– A névadó fagyűjteménye révén kezdték el betelepíteni 1986-ban a mostani Avasi Arborétum területét – mondta Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök, az Avasi Arborétumért Alapítvány elnöke.

– A hely kiválasztásában szerepet játszhatott a fenyők számára kedvező savas talaj és déli fekvés, illetve az, hogy a korábban szőlőművelésre használt domb­oldalt szerették volna megóvni a beépítéstől. A világ minden tájáról származó 450 fafajt – cédrusfélék, tuják, álciprusok, tiszafa, Ginkgo biloba, luc-, fekete- és ezüstfenyő – és 800 egyedet utazásai során vagy csere útján szerezte be önköltségen dr. Adorján Imre. A felsőkertben található a lobos fagyűjtemény, az alsókertet pedig a fenyők számára alakították ki. 1992-től az Avasi Arborétumért Alapítvány gondozza ezeket, amelyet 2003-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Aktuális az immunerősítés

A rövid séta után mi is becsatlakoztunk a természetgyógyász előadásába, aki lehetővé tette a résztvevők számára, hogy egy önkitöltős kérdőív útján teszteljék immunrendszerük állapotát. A felmerülő példák alapján azokat az életmódbeli szokásokat vette sorra – stressz, táplálkozás, mozgás, élvezeti cikkek és táplálékkiegészítők fogyasztása – amelyek erősítik, illetve gyengítik testünk egészségvédő mechanizmusait.

– Az immunerősítés rendkívül aktuális téma manapság, és mindannyian bízunk benne, hogy minket mindenféle kór elkerül. A betegségtől való félelmünket úgy tudjuk legyőzni, ha megismerjük a saját működésünket – mondta Krakkai Veronika.

– A holisztikus szemlélet szerint az egészségünknek három pillére van: a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és az ép lélek. Ebből a háromból az utolsót emelném ki, mert meggyőződésem, hogy a betegségek azt jelzik, hogy valamiben változástatásra van szükség. Az életmódváltást pedig mindenki csak maga tudja megtenni. Fontos tudatosítani, hogy az immunrendszerünket elsődlegesen a stressz veszi igénybe. Amiben én segíthetek, hogy egy olyan szemléletet adok át, ami elvezet oda, hogy a hozzám forduló jól érezze magát a bőrében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában