tanszergyűjtés

2020.08.06. 14:30

CsodaTáska, csodás segítség

Bárki megkönnyítheti a szegény sorsú gyerekek iskolakezdését. A gyűjtés elkezdődött.

Hegyi Erika

A pupil looks in her schoolbag in the courtyard of the Capelette school in Marseille, on September 1, 2016, during the first day of the school year. - After two months of summer holidays, 12 millions students start on September 1 a new school year, with new programs, a controversial reorganisation the secondary school and "a total and extreme vigilance" against possible attacks. (Photo by ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

CsodaTáska névvel indít országos iskolatáska- és tanszergyűjtést a CsodaCsoport Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az iskolatáska, a tolltartó, a füzetek, az írószerek és a tanuláshoz szükséges további eszközök beszerzése sokszor elérhetetlen a nehéz helyzetben élő, többgyermekes családoknak, hangsúlyozták a szervezők. A legszegényebb településeken felnövekvő gyerekek már azzal is hátrányba kerülhetnek az iskolában, hogy hiányzik a füzetük, nincs színes ceruzájuk vagy vonalzójuk. Lemaradnak a tanulásban, kudarcok érik őket, akár szorongás is kialakulhat náluk. A gyűjtéssel nekik segít a tanévkezdési akció. A szervezők azt kérik, hogy aki teheti, új vagy jó állapotú iskolatáskát megtöltve állítson össze iskolakezdő csomagot egy alsós vagy felsős gyermek számára.

Augusztus 25-ig 85 gyűjtőponton várják az iskolatáskákat. A gyűjtést készpénzzel is lehet segíteni, az összegéből tanszercsomagokat vásárolnak a legszegényebb településeken élőknek.

Gyűjtőpontok

Csehely Tamás, a szeretetszolgálat észak-magyarországi regionális ügyvezetője lapunknak elmondta, megyénkben is több gyűjtőponton lehet leadni az adományokat. Miskolcon a Köln utcai központjukban bármely időpontban, az avasi játszóterükön (Gesztenyés utca) hétfőtől vasárnapig 9–19 óráig, Lyukóban, az általuk működtetett közösségi házban hétfőtől péntekig 8–17 óráig és az Ötödik utcában található gyermekházban hétfőtől péntekig 8–17 óráig.

Vidéki gyűjtőpontokat is kijelöltek: Tokajban a fogyatékos napközi otthonban hétfőtől péntekig 8–16 óráig, Sátoraljaújhelyen, az önkéntes központban hétfőtől vasárnapig 8–18 óráig, Mezőkövesden pedig a Gondviselés Házában hétfőtől vasárnapig 8–18 óráig lehet leadni az adományt.

Biztató üzenet

Az ügyvezető hozzátette: munkájuk során sok olyan családdal találkoznak, ahol a szülőknek valóban nagy problémát jelent az iskolakezdés. Mivel velük személyes kapcsolatban vannak, jól tudják, hogy a beérkezett adományokat hová juttassák.

A szervezők kérik, a felajánlott táskát együtt készítse össze a család. Például mossák ki együtt azt az iskolatáskát és tolltartót, amit a gyerekek kinőttek, meguntak vagy a következő tanévben már nem használnak. A gyerekek írjanak rövid, biztató üzenetet annak a gyermeknek, aki kapja majd a táskát.

Iskolakezdés együtt!

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya is. Akciójuk célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel.

A szeptember 6-áig tartó, Iskolakezdés együtt! elnevezésű akcióban összegyűlt pénzből a segélyszervezet hátrányos helyzetű gyermekeknek biztosít iskolaszereket. Az iskolatáskák megtöltéséhez szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását elősegítő egész éves munka támogatására fordítják.

(A borítóképen: Az iskolakezdést segíti a segélyszervezetek kezdeményezése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában