időjárás

2020.08.20. 12:00

A hosszú hétvégén kánikula, majd zivatarok hoznak jelentős lehűlést

Az előttünk álló hosszú hétvége és a jövőhét időjárása meglehetősen változékony lesz.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kozma István

Ennek oka, hogy hazánkat lassan elhagyja az a hidegcsepp, ami az elmúlt napokban csapadékos időjárást, heves zivatarokat okozott – írja a metkep.hu.

Tőlünk nyugatra az (Észak-)Atlanti-óceánon egy Kyle névre keresztelt viharciklon okoz hurrikán erősségű szelet és jelentős csapadékot a napokban. Az általa generált hidegfront végigszánt Európa jelentős részén, és nálunk ugyan szelídebb lesz, de hatását így is érezni fogjuk.

Csütörtökön már elhagyja térségünket a nedves levegőért felelős légörvény, és legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A nappali felmelegedés erősödik, ám még mindig kellemes időben lesz részünk, 24-27 fokos maximumokkal.

Pénteken, ahogy a magasban fokozatosan benyomul a meleg, száraz levegő, a nappali csúcson is érezhető lesz. A napos időben, legfeljebb néhol, minimális eséllyel alakulhat ki zápor, hőség. A délutáni maximumok már az ország jelentős részén 25-28 fok között alakulnak, ennél melegebb délen lehet, ott a 30 fokot is elérhetjük, hűvösebb pedig északon, északkeleten.

Szombaton tetőzhet a rövid hőhullám, ekkor az ország nagy részén napos, száraz idő és 30 fok körüli meleg valószínű. Késő délutántól, estétől a nyugati határ mentén már egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, illetve besodródhat Ausztriából.

Vasárnap egy hidegfront érkezése várható, de egy lehetséges forgatókönyv szerint napközben fokozatosan végigvonul hazánkon. Eleinte a Dunántúlon, majd országszerte okozva záporokat, zivatarokat, habár a jelenlegi állás szerint heves zivatarrendszernek minimális az esélye, inkább elszórt jelleggel lehetnek csapadékgócok.

A hidegfront mögött változó nedvességtartalmú, hűvösebb levegő áramlik vélhetően fölénk, melynek köszönhetően hétfőn 22-25 fokos maximumok, és főként a Tiszántúlon záporok, zivatarok lehetnek.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában