Egészség

2020.07.11. 08:00

Több mozgás, helyes tartás

Egyre több fiatal szenved különböző gerincproblémáktól; fontos a megelőzés.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/ÉM

Felmérések alapján a gyermekek, fiatalok kétharmad részének vannak gerinc-rendellenességei. A helytelen testtartásnak, a mozgásszegény életmódnak köszönhetően alakulhatnak ki. Lakatos Zsóka gyógytornász szerint a szülőknek jelentős szerepük van a megelőzésben.

Megelőzés és gondozás

„Munkatársaimmal mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre több tizenéves látogatja különböző panaszaival gyógytornatermünket. Ez elkerülhető lenne, ha nem folytatnának mozgásszegény életmódot a televízió, számítógép előtt görnyedve, illetve ha az iskolákban is ergonómiailag kialakított padokban ülve töltenék a tanórákat. Fontos lenne már gyermekkorban kiválasztani egy sportágat, amit a csemete is szívesen űz. Rendkívül érdemes odafigyelni, hogy olyan széket, íróasztalt, hátizsákot válasszunk, amelyik megfelelő kialakítása miatt jó hatással van a testtartásra. A cipő minősége is befolyásolja a mozgásszervi problémák megjelenését, így érdemes tudatosan választani vásárlás során.

Szülőként könnyen érzékelhetjük a kialakult gerincferdülést, ha a gyermek vállai nem állnak egyformán, nincsenek egy vonalban a lapockák. Ebben az esetben mindenképp szakorvoshoz kell fordulni, aki minden bizonnyal gyógytornászhoz fogja irányítani a fiatalt. A kezelésen megtanított gyakorlatokat otthon is folyamatosan végezni kell, ki lehet még egészíteni úszással.

(A borítóképen: Gerinctorna a helyes tartásért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában