egészség

2020.07.08. 18:30

Csak pihegünk a párától

A levegő megnövekedett páratartalma súlyos egészségügyi problémákat idézhet elő.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt napokban már nem volt túl nagy a nedvesség, de júniusban az átlagosnál kicsit többször volt felhős és csapadékos az időjárás, ami megnövelte a levegő páratartalmát. A magas, 40-60 százaléknál magasabb relatív páratartalmú levegő módosítja az izzadásnak – testünk egyik alapvető hűtő folyamatának – a hatékonyságát. Az igaz, hogy a magas páratartalomnak köszönhetően többet izzadunk, de a bőrfelszínre kiválasztott verejték önmagában még nem hűt, csak akkor, ha lehetősége van elpárologni. Nem csak kellemetlen érzést okoz, hanem a testünk túlmelegedését és potenciális egészségügyi problémákat is.

– Az elmúlt hétvégén ötven százalékkal emelkedett a háziorvosi ügyeletet igénybe vevők száma – tudtuk meg dr. Zsúdel Tamástól, a központi háziorvosi ügyeletet működtető cég ügyvezetőjétől. – Főleg a szív- és érrendszeri, valamint a magas vérnyomás betegségben szenvedők kérték kollégáink segítségét.

Felborul a keringés

A párás meleg fokozottan veszélyezteti az idős emberek, a csecsemők, a szabadban dolgozók és a krónikus – mint a szív- és érrendszeri valamint légúti – betegségekben szenvedők egészségét, ráadásul, a túlzott folyadékveszteség miatt, az egészséges emberek keringését is könnyen felborítja.

Előfordul, hogy a rossz közérzet mellett szédülés, fejfájás, fülzúgás, homályosan látás, hányinger és alvási zavarok jelentkeznek, súlyos esetben pedig ájulásérzés, esetleg eszméletvesztés, idősekben zavartság is kialakulhat.

Amikor magas a levegő nedvességtartalma, az izzadság nem képes elpárologni, ezért a lehűléshez a szervezetnek még erősebben kell dolgoznia. Ez túlzott izzadást, megnövekedett vérkeringést, valamint fokozott légzést eredményez.

A túlzott izzadás pedig folyadékot és elektrolit – többek között nátrium, kálium, kalcium, klorid és magnézium – veszteséget okoz, ezzel veszélyeztetve az egészséget. Az elektrolitok azok a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtek számára. Elektromos töltéssel rendelkeznek és elengedhetetlenek a sejtek, a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez.

Ilyenkor az elektrolit- és folyadékpótlás életmentő lehet. A folyadékpótlásra tökéletes a cukormentes, hideg tea vagy a limonádé. A különböző izotóniás italok hasonló koncentrációban tartalmaznak sót és cukrot, mint ahogy az az emberi szervezetben megtalálható. Gyorsan pótolják az izzadság által elvesztett vizet és ásványi anyagokat, egyúttal energiával töltik fel a kiürült raktárakat.

Elszaporodik az atka és a gomba

Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról. Az asztmások nehézlégzésről, köhögésről panaszkodnak és előfordulhat esetükben egy-egy roham is. A páratartalom ráadásul növelheti a levegőben a pollenek és a szennyeződés szintjét, amelyek irritálják a légutakat.

COPD-s betegeknél a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat. A COPD, vagyis a krónikus obtruktív tüdőbetegség a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. A betegeket rendszerint kedvezőtlenül érinti a nedves légtömegek beáramlása is, gyakran már a front érkezése előtt tüneteik rosszabbodásáról számolnak be.

A megnövekedett páratartalom továbbá elősegíti a penészgombák és az atkák terjedését, amelyek a lakásokban fellelhető fő allergének (allergia kiváltásáért felelős anyagok). Ezek hatására az allergiás eredetű szénanátha és asztma tünetei súlyosbodhatnak.

Az atkák és gombák elszaporodásához elengedhetetlen a nyirkos környezet és teljes kipusztításuk gyakorlatilag lehetetlen. Mennyiségük gyakori szellőztetéssel, gomba és atkairtó vegyszerekkel, illetve a lakás tisztán tartásával csökkenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában