utazás

2020.07.10. 20:00

Biztosítással nyugodtabban

Az utasbiztosítások a koronavírus miatti sürgősségi orvosi ellátásra is kiterjednek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az utasbiztosítások a koronavírus miatti sürgősségi orvosi ellátásra is kiterjednek. Biztosítás. Bár a világon még több helyen aktív a Covid-19 járvány, Európa országai sorra megnyitják a határaikat, és egyre többen utaznak külföldre. Utánajártunk, hogy miben változtak meg az utasbiztosítás feltételei a járványhelyzet alatt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a koronavírus-járvány miatt a veszélyeztetett országokat két kategóriába sorolta: „I. utazásra nem javasolt térségek” és „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek”. A lista a kormány Konzulszolgálati tájékoztatásának weboldalán érhető el. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) tájékoztatása szerint, ha az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az I. csoportba tartozik, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus-fertőzés kapcsán felmerülő kár­igényekre. A II. kategóriába eső területeknél viszont a biztosítók jellemzően nem korlátozzák a szolgáltatásaikat. Amennyiben az utazás alatt sorolják át a célországot vagy régiót, akkor az utas, ha kár éri, szintén számíthat a biztosítási szolgáltatásokra.

Karanténra nem biztosít

Pusztán az a tény, hogy az utas karanténba kerül, még nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről. Ellenben, ha a koronavírus miatt vagy egyéb okból sürgősségi orvosi ellátásra szorul a biztosított ügyfél, akkor számíthat az utasbiztosítás szolgáltatásaira – tudtuk meg. A szolgáltatások több kategóriába sorolhatók, amelyek kapcsán néhány alapfogalmat tisztáztunk Lambert Gáborral, a Mabisz kommunikációs vezetőjével.

– Utasbiztosítás keretében létezik kizárólag baleset- és betegbiztosítás is, de akár életbiztosítást is köthetünk, ami az utazás ideje alatt bekövetkezett halálos balesetre vonatkozik. A betegbiztosítások érvényesek akkor is, ha állami vagy magánklinikára szállítanak be minket, ha nem mi választottuk meg a helyszínt. Az utasbiztosítás árától függően még helikopteres mentésre is biztosíthatjuk magunkat. Extrém sportok esetén viszont külön biztosítási forma létezik, ami általában pontosan meghatározza a sporttevékenység lehetséges helyszínét. A csomagjainkra poggyászbiztosítás köthető. Azoknak pedig, akik gépjárművel utaznak, az asszisztenciára is vonatkozó biztosításokat javasoljuk – mondta a Mabisz kommunikációs vezetője. Karanténhelyzet kialakulásával meghosszabbodhat az utazásunk időtartama.

A biztosítók gyakorlata eltérő a szerződés meghosszabbításával kapcsolatban. Emiatt és azért is, mert a meghosszabbítás jellemzően előzetes engedélyhez kötött, kiemelten fontos, hogy egyedi tájékoztatást kérjünk a biztosító kárrendezési megbízottjától. Igaz ez az interneten megkötött utasbiztosításokra is – hangsúlyozta Lambert Gábor. – Amennyiben az ügyfél még a tervezett utazás első napja előtt törli az utasbiztosítását, a biztosítók visszatérítik az utazás költségeit, ha volt útlemondási biztosítása. Viszont abban az esetben nem fizetnek, hogyha a kiválasztott területet idő közben a járványveszély miatt karanténba helyezik vagy lezárják, és ezért áll el az ügyfél az utazási szándékától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában