Gyermekétkeztetés

2020.06.10. 16:00

Nyáron sem kell éhezniük

Idén is lesz szünidei gyermekétkeztetés, a szülők írásban igényelhetik a támogatást.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt években Csobádon 60, Vilmányban közel 400, Miskolcon pedig az idén 200 gyermek kap nyáron is meleg ebédet.

Ez csak néhány megyénkbeli település, ahol igényelték a szülők a szünidei ételt. Óriási segítség ez a családoknak, ahol a szülők anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy mindennap ízletes ebéd kerüljön az asztalra. Idén is lesz szünidei gyermekétkeztetés, a szülők írásban igényelhetik lakhelyük jegyzőjénél az arra jogosult gyermekek számára.

Új ízek

Csobádon az igénylésben is segítenek a szülőknek, tudtuk meg Hudopkó József polgármestertől. Minden jogosultnak kiküldik az igénylőlapot, és aki élne a lehetőséggel, kitöltve visszaküldi azt.

– A szülők örülnek ennek, hiszen a nyári ebédért nem kell fizetniük. Sok családban nem megfelelő a szülők anyagi jövedelme, alacsony iskolázottságuk nem teszi lehetővé, hogy megfelelő fizetéshez jussanak. Ők a hónap minden napjára nem tudnak két-három fogásos ebédet biztosítani a gyermekeiknek, legfeljebb valami egyszerű ételt. Pedig fontos, hogy a gyerekek új ízeket is megismerjenek, és változatosan táplálkozzanak – hangsúlyozta a polgármester.

Megtudtuk azt is, hogy a gyerekek ebédjét Ináncson főzik, onnan a falugondnoki szolgálat szállítja az óvoda melegítőkonyhájára, ahonnan elvihetik a szülők vagy a nagyobb gyerekek.

– Van, akinek az a véleménye, hogy a szülőknek dolgozniuk kellene, és akkor tudnának ebédet biztosítani a család számára. Én azonban a gyermekek érdekeit nézem, hiszen szükségük van a megfelelő táplálékra – fogalmazott a polgármester.

Hónap végén

Vilmányban Batyi Béla polgármester azt tapasztalja, amikor az emberek megkapják a jövedelmüket, nem igénylik a szociális támogatásokat, így a gyerekek ingyenes étkeztetését sem. Ám a hónap vége felé egy gyerek sem hiányzik az iskolából vagy az óvodából, mert olyankor már fontos, hogy enni kapjanak. A nyári étkeztetéssel ugyanez a helyzet. A jogosultak közül a hónap elején többen nem viszik haza az ebédet, hónap vége felé azonban már majdnem mindenki. Étel azonban nem vész kárba. A gyümölcsöt például másnap szétosztják az ebédért érkezők között. A vilmányi gyerekeknek egy vállalkozó főzi nyáron az ebédet, jelezte a polgármester.

Örömmel veszik a lehetőséget

Már Miskolcon is eljutottak az igénylőlapok a rászoruló családokhoz. A megyeszékhelyen négy intézményben vehetik majd át az ebédet: a volt Központi Leánykollégium konyháján, a Könyves Kálmán Általános Iskolában, a Petőfi Sándor Fiúkollégiumban és a Széchenyi István Általános Iskolában, tudtuk meg a miskolci önkormányzat sajtóosztályától. A gyermekek és a szülők segítségként, örömmel veszik igénybe a lehetőséget, a megmaradt étellel az élelmezésbiztonsági jogszabályi előírások szerint jár el a szolgáltató, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában