Kertművelés

2020.06.17. 15:00

Nem szabad halogatni, jöhet a másodvetés

A tavaszi vetésből több növény már egyébként is betakarításra került, így megüresedett a helye.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Korábban is ejtettünk már szót a másodvetés hasznáról, és fontosságáról, amely a közelmúlt időjárása okozta, hideg, szél és jégkár miatt, illetve az időjárás okozta rossz magkelés okán nemcsak lehetőség, hanem inkább szükségszerű teendő lett több kiskertben.

Szinte bármit vethetünk

Még bőven nem késő másodvetésben gondolkodni, amit nem érdemes halogatni, hanem mihamarabb belevágni, hogy jó termésünk legyen.

Ha a veteményes ágyásokból a legkorábbi termés betakarításra került, időszerű a tavaszi zöldségek helyére az úgynevezett másodvetést alkalmazva, más, rövid tenyészidejű zöldség fajták magjait elvetni, amelyek átlagos időjárási körülmények között, még tisztes termést hoznak. Ugyanakkor az elhúzódó tavaszi időjárás miatt egyébként is csak néhány napja „robbant be” a nyár, ha pedig a korábbi évekhez hasonlóan az ősz is enyhe, meleg lesz, akkor szinte bármit vethetünk még a kertekbe. Kivéve az olyan vetőmagokat, amelyeknek a csomagolásán kifejezetten a tavaszi vetésre ajánlást jelzik, és azt sem írják, hogy az adott növény használható másodvetésben.

A megtisztított ágyásokat, – ha nagyon összetömörödött – fel kell lazítani. Nem feltétlenül kell ilyenkor újra ásózni, egy kézi, vagy gépi kapálás is tökéletesen megfelel. Jöhet az elgereblyézés a magok számára és aztán az ültetés. Másodvetésre alkalmas zöldségfélék elsősorban az őszi káposztafélék, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé. Megemlíthetjük még a kelbimbót, valamint a póréhagymát, amelyet érdemes palántázni. Közös tulajdonságuk, hogy télállók, ennél fogva mindig csak a szükséges mennyiséget kell betakarítani.

Vethetünk még zöldbabot, uborkát, őszi retket, karottát – ismertebb nevén rövid gyökerű sárgarépa. Ideje elvetni a gumós köményt, most vetve biztos nem magzik fel és ha marad még szabad helyünk a konyhakertben, nyárutóján vethetünk még sóskát, spenótot, madársalátát, fejes salátát. Ha valaki ősszel szeretne zöldborsót szedni, akkor augusztus végén vesse el a magokat – ha hosszú ősz következik, akkor még szép termést takaríthat be.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában