madármentés

2020.06.24. 18:00

Elpusztult az áramütött vércse

Évente 140-300 ezer madár szenved áramütést Magyarországon. A földkábel lenne a megoldás.

Hegyi Erika

Fotó: Madármentő

Áramütött kis kék vércsét vitt be a napokban a Mályi Madármentő Állomásra a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre. A fokozottan védett madár értéke fél millió forint, vesztét a szigeteletlen áramvezeték okozta, mondta el az Észak-Magyarországnak Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke. A vércsének friss sérülései voltak, ejtette a szárnyát, ami azt jelenti, hogy teljesen leállt benne a vérkeringés.

– Elkezdtük mágnesezni a szárnyát és a lábát, ami ilyenkor segíthet. A röpdében eszegetett is, de pár perc múlva elpusztult. Ahogy elkezdett enni, valószínűleg az érrendszere telítődött folyadékkal, és elindult egy vérrög a testében, ami az agyában megállt – magyarázta az elnök. Azzal folytatta: áramütéskor ugyanis rögösödik a vér a madarak végtagjaiban. A természetvédelmi őr Natura 2000-es, különleges madárvédelmi területről, az úgynevezett Borsodi-Mezőségről hozta be a kék vércsét. Ott semmi keresnivalója nem lenne oszlopnak, ennek ellenére található ott egy transzformátorállomás. A vércse rárepült, az áram pedig megrázta.

Földkábel kellene

– Évente 140-300 ezer madár szenved áramütés Magyarországon. Ez elrettentő szám, hozzánk kéthetente érkezik áram miatt megsérült madár. Általában vörös vércsék vagy egerésző ölyvek az áldozatok. Megmentésüket erősen befolyásolja, hogy hány napja történt a sérülésük – sorolta Lehoczky Krisztián.

Elmondta azt is, hogy hazánkban több áramszolgáltató működik. Jelenleg az ÉMÁSZ tesz a legtöbbet a madarak védelméért. Épp a Borsodi-Mezőségben szigetelte le a legtöbb vezetéket, de még mindig nagyon sok veszélyes oszlop található térségünkben.

– Az igazi, jó megoldás a földkábel lenne. Legalább azokon a kiemelt, madárélőhelyeken és vonulási útvonalakon, ahol gólyák, gémek élnek. A fokozottan védett madárfajok élőhelyén mindenképpen a földkábelt kellene alkalmazni. De hát ez pénzbe kerül – jegyezte meg az elnök.

(A borítóképen: Az áldozat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában