Növénytermesztés

2020.05.18. 09:30

Szomszédok a veteményben

A növénytársítás fontos kérdés, mégis sokan nem figyelnek rá eléggé.

Forrás: pixabay/illusztráció

Azt már régóta tudjuk, hogy nem mindegy egy veteményeskertben, milyen növények kerülnek egymás mellé. Vannak, amelyek jól kiegészítik egymást, és vannak, amelyek nem jó szomszédok, inkább kárt okoznak egymásnak.

Azonos kártevők

A vegyes kultúrák egyes növényei eltérő tápanyagokat igényelnek a talajból, ugyanekkor eltérő anyagokat is juttatnak vissza a talajba az anyagcseréjük során. Bizonyos növények nem viselik el egymás közelségét, miközben más növények kölcsönösen segítik egymás fejlődését.

A növénytársításnál az a fontos kérdés, hogy melyek azok a növények, melyeknek azonos az igényük, elviselik a másik tápanyagigényét, és beérik a maradékkal, azonos a vízigényük, és eltűrik a másik árnyékát. A másik szempont, hogy a meglévő ágyásom közé mit ültethetek, amivel távol tudom tartani a kártevőket. Amikor például a paradicsom közé bazsalikomot ültetünk, az elsődleges cél nem az, hogy magas bazsalikombokraink legyenek, hanem hogy a paradicsomot megvédjük például a vándorpoloskától. Ettől még élvezhetjük a bazsalikomot, és szedhetjük, ehetjük, de nem az a főnövényünk. Neki az a szerepe, hogy illatozzon, és megzavarja a kártevőket, elnyomja a paradicsom illatát.

A babot és a borsót például azért nem ültetjük egymás mellé, mert mindkettő pillangós növény, közös a betegségük, közös a kártevőjük. Burgonyánál, paradicsomnál szintén a közös család az, ami miatt nem tehetjük egymás mellé őket, a krumplibogár mindkettőt szereti.

Amikor a tormagyökeret letesszük a gyümölcsfákhoz, nem karvastagságú tormákról álmodunk, hanem a gyümölcsfánkat akarjuk védeni a tormával. Magas kéntartalmával a gombás betegségek ellen használjuk fel, vagyis kihasználjuk, felhasználjuk a torma remek tulajdonságait, hogy a gyümölcsfáinkat védjük a gombás betegségek ellen.

Természetesen, vannak növények, melyek semlegesek, és teljesen jól elvannak más növények társaságában. Például spenótot mindenhová szórhatunk, nem fogja a növényeket visszavetni a fejlődésben, sőt pont a spenót az a növény, amit mindenhová vethetünk, mert nagyon jó hatása van a talajra és ezáltal minden növénynek a fejlődésére. Jövő héten részletesen is bemutatjuk, mely növényeket érdemes egymás mellé ültetni, és melyek azok, amelyeket minél távolabb kell egymástól!

(A borítóképen: A spenót nem veti vissza a fejlődésben a szomszédját)

Gazigazito.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában