Turizmus

2020.05.30. 13:00

Ha nincs külföld, marad a hazai nyár

Ráférne a hazai turizmusra, vendéglátásra a forgalomnövekedés.

Pap Gyula

Immáron tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Egy hajóban evezünk vízitúrát a hétvégén, szombaton és vasárnap. A Körösök szépségeit bemutatni hivatott túrán mintegy száznegyven érdeklődő vesz részt. A csapat az első nap, szombaton Gyuláról indulva, Szanazug érintésével Békésen ért célba. A túra vasárnap folytatódik: a csapat megáll majd Mezőberényben, a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumnál, és Köröstarcsán ér célba. 20190629 Fotó: Imre György Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

A turizmus az egyik legsúlyosabban érintett ágazata a koronavírus-járvány következtében kialakult válságnak. Az utazásszervezések nagy része december-januárban már megtörtént, lefoglalták a külföldi utak jelentős hányadát. A válság alaposan elszívta az irodák energiáit, hiszen náluk csak az utazások létrejöttével keletkezik jutalék, addig kvázi ingyen dolgoznak. Kimaradt az előszezon, és a főszezon kezdete is bizonytalan, szakemberek szerint legfeljebb az utazási időszak szeptemberi-októberi elnyúlásában lehet reménykedni. Persze mindez attól is függ, hogy hogyan alakul a járványhelyzet, jön-e újabb hullám, illetve miként sikerül egyezséget kötni a különböző országokkal.

Csomagolnak és maradnak

Enikő rendszeresen jár a családdal külföldre, nyaralásukból – általában előszezonban – két hetet az olasz tengerparton töltenek, felváltva Bibionét vagy Caorlét választva. Az idén részint a korai üdülés is esélytelenné vált, ugyanakkor ódzkodnak az olasz úti céltól is.

– Az lesz a vége, hogy csomagolunk, és maradunk – fakad ki keserűen. Igazából még választani se tudtak mást, hiszen az utazási irodák csak jövő héten nyitnak. Szóba került egy horvátországi rövidebb turnus, de még tisztázatlanok a részletek.

Mártonék is vágyakozással tekintenek a hosszú karantén után az utazási lehetőségek felé. A külföldi programok egyelőre még bizonytalanok, de már nincs maradásuk.

– Még szerencse, hogy tavaly voltunk Amerikában, végigutaztuk az egész keleti partot, legalább van mire emlékezni – jegyzi meg. Amíg tisztázódik a kép, befizettek egy négynapos Balaton-kerülő biciklitúrára. Az egyszerűség kedvéért inkább bérlik a kerékpárokat, és az egész utazásban is a nézelődés, relaxáció dominál majd a napi mintegy ötven kilométeres tekerés mellett.

– Felüdülésnek, a nyári szezonra való ráhangolódásnak biztosan jó lesz, talán még újabb útvonalakba is belevágunk később – fogalmazza meg reményeit Márton.

Ismerd meg hazádat!

A hosszú pauza után igazán ráfér a hazai turizmus/vendéglátásra is egy kis forgalomnövekedés, valójában egy komolyabb dömping tudná valamelyest pótolni a kiesett bevételt.

– Az idén csatlakozunk az Ismerd meg hazádat! mozgalomhoz – foglalja össze Veronika a terveiket. A külföldi utazás ellehetetlenülése – legalábbis beszűkülése – miatt sorba vettük azokat a helyeket, ahol már voltunk, és szép emlékeket őrzünk, illetve ahová mindig is szerettünk volna eljutni, de nem sikerült – fejti ki. Így felkerült a „bakancslistára” a Bakony rejtett zugainak meglátogatása, Pécs városának újbóli feltérképezése, nem maradhat ki a sok éve „elhanyagolt” Balaton sem és egy nem oly távoli célpont: a Tisza-tó szépségeinek felfedezése. Úgy véli, ha sikerül eljutniuk ezekre a kedvelt turisztikai helyszínekre, az élmény messze felveszi a versenyt egy egyhetes külföldi úttal, amelyet idén Spanyolországba terveztek.

Bizonytalan feltételek

Vélhetően hamarosan kiderül, melyik országba, milyen feltételekkel lehet utazni. Nagy valószínűséggel tervezhetők utak Horvátországba, ahogy ezt Gábor és családja tervezi. Krk szigetét szemelték ki, ahol mintegy 10 évvel ezelőtt már kellemes heteket töltöttek. Kifejezetten szeretik a sziklás, romantikus tengerpartot, imádnak kifeküdni egy-egy önálló sziklacsoportra, és ugyanúgy elengedhetetlen nyaralási élmény számukra az óvárosi barangolás, a helyi specialitások végigkóstolása. Ráhangolódásképpen megtekintették a régi fotókat, nosztalgiázva, emlékezve arra az időre, amikor még négy helyett csak két gyermekük pancsolt a tengervízben.

(A borítóképen: Vízitúrázók a Körösön. A hazai úti cél is lehet élménnyel teli)

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában