kölyöknevelő program

2020.05.25. 09:30

A kis gazdáját nem feledte el

Születésnapi poszttal lepte meg egykori kölyöknevelőjét Müzli, a vakvezető kutya.

Detzky Anna

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Fotó: GYA

Önkéntesek segítenek a vakvezető kutyák felnevelésében a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnál a kölyöknevelő program keretében.

Együtt tanultak

Az ő dolguk az, hogy otthonukban elősegítsék a kis vakvezető-tanulók szocializációját az első évben.

Sápi Réka 22. születésnapjára, március 17-ére egykori nevelt kutyusa, Müzli az alapítvány által Facebook-posztot jelentetett meg, mivel találkozni most nem tudtak.

A kutyus sokat tanulhatott korábban a százhalombattai családnál, hiszen egy fedél alatt élt Fidzsivel, egy igazi vakvezető kutyával, majd újra Miskolcra került, a baráthegyiek kiképzőjéhez. A kölyöknevelők és a kiskutyák elválása nem mindig egyszerű, de az a legjobb gyógyír, hogy a kis nevelt egy látássérült ember szeme világa lesz, ami minden kölyöknevelőnek nagy boldogság, és feledteti a hiányt. Réka a kutyussal való kapcsolatáról mesélt nekünk.

– A nővérem látássérült, és az alapítvány felajánlott neki egy vakvezető kutyát, Fidzsit. A családunk megkedvelte az állatot, de egy másik sajátot már nem tudtunk vállalni, ezért döntöttünk a kölyöknevelő program mellett. Később önállóan is szerettem volna kipróbálni magam ebben – számolt be Sápi Réka. – Müzlitől sokat tanultam, leginkább azt, hogy valakire ügyelni kell, és felelősséggel jár a kutyanevelés. Naponta többször sétálni mentünk, és gyakoroltuk azokat a feladatokat, amelyeket a kiképzők javasoltak nekünk. Jó tapasztalat volt vele együtt dolgozni, szívesen vállaltam, és ha lesz saját kutyám, tudok majd ebből meríteni.

Tartják a kapcsolatot

A levél igazi meglepetés volt a tanárnak készülő lány számára.

– Februárban került el tőlem Müzli, szerettem volna többet találkozni vele, de a járvány miatt erre most nem volt lehetőség. Március elején láttam utoljára egy kölyöktalálkozón, ahová a kiképzője, Királyné Barkóczi Emese hozta el. Egyébként Emesével rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, képeket és videókat is szokott nekem küldeni a kutyáról, aminek mindig örülök. Viszont a születésnapi köszöntésre egyáltalán nem számítottam, de nagyon meghatódtam, amikor megláttam a posztot – osztotta meg érzéseit az egykori kölyöknevelő.

(A borítóképen: Réka és Müzli)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában