kulisszatitkok

2020.04.29. 13:30

Üzenetek a várból és a falak mögül

Nemcsak a Diósgyőri várba és a kisfilmekbe néztünk be. Azt is láttuk, hol van a nyuszis papucs.

Nyikes Zita

Nagy Lajos király otthon van a Diósgyőri várban, mondta a látogatóknak Johanna udvarhölgy pár héttel ezelőtt. Fánchy Borbála pedig még ebben a maszkos-kesztyűs járványos időben is kínosan ügyel a főúri asszonyok öltözködési etikettjére: csipkés kesztyűt húz.

Otthon készül

Több érdekes és üde kisfilmben is üzennek a vár népe szerepkörben ismert tárlatvezetők a Diósgyőri várból azoknak, akiknek már hiányoznak a programok, a rendszeres hétvégi események és az éjszakai kulisszatitkok.

És bizony sokaknak hiányzik, hiszen egy-egy kisfilmet több tízezer ember is megnéz a vár hivatalos Facebook-oldalán.

Azt azonban már kevesen látják, hogy hogyan is készülnek ezek a kisfilmek. Biztosan nem lebbentjük fel nagyon a fátylat, és nem árulunk el óriási titkot, de Johanna és Fánchy Borbála is otthon van. Mégpedig civilben.

A forgatások nem a várban zajlanak.

A kisfilmek kedvéért azonban az ismert tárlatvezetők középkori hangulatot teremtenek egy harmadik emeleti lakásban vagy egy családi házban, ahol a XIV. század nyugalmára estig kell várni, mert a szomszéd éppen füvet nyír vagy behallatszik az autók zaja az utcáról. A kisfilmek próbálnak rövidek lenni: nem több mint egypercesek. De gyakran nehéz a volt-vala világ fordulatos és ízes nyelvezetével beleférni a rohanó világ rövidségébe.

Ezért egy-egy kisfilm elkészítése több napig is eltart.

Segítő közreműködés

És az sem ritka, hogy a tárlatvezetők családja is aktívan részt vesz, nemcsak a miliő átrendezésében, de a felvételek elkészítésében és megvágásában is.

A filmek utómunkáin a Miskolci Kulturális Központ technikusai is dolgoznak.

Azt pedig csak véletlenül súgjuk meg kedves olvasóinknak, hogy láttuk, a hosszú női nappali öltözet alatt éppen egy nyuszis, puha papucs maradt.

Ezeket nem mondja el sem Johanna udvarhölgy, sem Fánchy Borbála nagyasszony. Ezek már a történetek kulisszatitkai.

(A borítóképen: Kulisszatitkok: korabeli öltözethez puha papucs| Fotó: ÉM)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában