2020.03.22. 13:30
Immunerősítés egyenesen a fazékból
Fontos, hogy olyan ételeket együnk, melyek segítik a védekezést.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Az immunrendszerünk védelmi feladatokat lát el. Egy olyan szövevényes hálózatot képez, ami elpusztítja a nem kívánt fertőzéseket.
Egy antigén hatására kialakuló védekező mechanizmus a hosszú távú egészség és az esetleges gyógyulás záloga. Legfőbb feladata, hogy megkülönböztesse a testünk saját anyagait a külvilágból érkező káros anyagoktól. Rendeltetésszerű működés esetén az előbbit békén hagyja, míg az utóbbit eltünteti. Bőrünkön és nyálkahártyánkon különféle mikroorganizmusok élnek. Hogy ezek megbetegítenek-e, az nagyban függ az immunrendszerünktől, ami tulajdonképpen szervek, sejtek és fehérjék interaktív védőhálózata.
Ha az immunitásunk magas szinten működik, sokkal kisebb bajt okozhat egy vírusfertőzés.
Jótékonyan hatnak
Ez a rendszer is erősíthető, hiszen kémiai folyamatok hatnak rá: a megfelelő tápanyagokkal felturbózhatjuk a működését.
Elsősorban vitaminokkal, másodsorban a megfelelő étkezéssel erősíthetjük. Bizonyos fűszernövények és illóolajok például jótékonyan hatnak rá, de vannak olyan gyümölcsök, zöldségek és készételek, amik szintén csúcsra járatják a tél folyamán megfáradt immunrendszert.
A gyömbérnek nemcsak az illata és az íze intenzív, de számos élettanilag kedvező hatással bír. Erős gyulladásgátló tulajdonságai a megfázás és az influenza elleni küzdelemben is hasznosak, ez pedig fokozza a test immunitását. Érdemes frissen vásárolni, és teában megfőzni.
Bár ritkábban jutunk hozzá, a kék áfonya is rendkívül jót tesz szervezetünknek. A benne található antioxidánsok megelőzik a megfázást, egyfajta segédhadtestet nyújtva az immunrendszernek.
Régen is használták
A méz nemcsak az egyik legjobb természetes édesítőszer, de szintén gyógyhatású. Nem hiába nyomták le a gyulladt torkunkon szüleink a mézzel teli kanalat, ugyanis a méhek gyártotta nyalánkságnak antibakteriális hatása van.
Ha pedig immunerősítésről beszélünk, ne feledkezzünk meg a – minőségi – pálinkáról és a tyúkhúslevesről sem, amelyek még Biri néne vajákoskönyvében is előkelő szerepet kaphattak a zöld gyíkfarok és a bagolybajusz előtt.
A pálinka fertőtlenítő hatása köztudott: kismértékben gyógyszer. A tyúkhúsleves pedig gyöngyöző csodafőzet: számos egyéb mellett csökkenti a felső légutak gyulladását.
(A borítóképen: A tyúkhúsleves nemcsak finom, de csodafőzet is)