egészség

2020.03.22. 13:30

Immunerősítés egyenesen a fazékból

Fontos, hogy olyan ételeket együnk, melyek segítik a védekezést.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az immunrendszerünk védelmi feladatokat lát el. Egy olyan szövevényes hálózatot képez, ami elpusztítja a nem kívánt fertőzéseket.

Egy antigén hatására kialakuló védekező mechanizmus a hosszú távú egészség és az esetleges gyógyulás záloga. Legfőbb feladata, hogy megkülönböztesse a testünk saját anyagait a külvilágból érkező káros anyagoktól. Rendeltetésszerű működés esetén az előbbit békén hagyja, míg az utóbbit eltünteti. Bőrünkön és nyálkahártyánkon különféle mikroorganizmusok élnek. Hogy ezek megbetegítenek-e, az nagyban függ az immunrendszerünktől, ami tulajdonképpen szervek, sejtek és fehérjék interaktív védőhálózata.

Ha az immunitásunk magas szinten működik, sokkal kisebb bajt okozhat egy vírusfertőzés.

Jótékonyan hatnak

Ez a rendszer is erősíthető, hiszen kémiai folyamatok hatnak rá: a megfelelő táp­anyagokkal felturbózhatjuk a működését.

Elsősorban vitaminokkal, másodsorban a megfelelő étkezéssel erősíthetjük. Bizonyos fűszernövények és illóolajok például jótékonyan hatnak rá, de vannak olyan gyümölcsök, zöldségek és kész­ételek, amik szintén csúcsra járatják a tél folyamán megfáradt immunrendszert.

A gyömbérnek nemcsak az illata és az íze intenzív, de számos élettanilag kedvező hatással bír. Erős gyulladásgátló tulajdonságai a megfázás és az influenza elleni küzdelemben is hasznosak, ez pedig fokozza a test immunitását. Érdemes frissen vásárolni, és teában megfőzni.

Bár ritkábban jutunk hozzá, a kék áfonya is rendkívül jót tesz szervezetünknek. A benne található antioxidánsok megelőzik a megfázást, egyfajta segédhadtestet nyújtva az immunrendszernek.

Régen is használták

A méz nemcsak az egyik legjobb természetes édesítőszer, de szintén gyógyhatású. Nem hiába nyomták le a gyulladt torkunkon szüleink a mézzel teli kanalat, ugyanis a méhek gyártotta nyalánkságnak antibakteriális hatása van.

Ha pedig immunerősítésről beszélünk, ne feledkezzünk meg a – minőségi – pálinkáról és a tyúkhúslevesről sem, amelyek még Biri néne vajákoskönyvében is előkelő szerepet kaphattak a zöld gyíkfarok és a bagolybajusz előtt.

A pálinka fertőtlenítő hatása köztudott: kismértékben gyógyszer. A tyúkhúsleves pedig gyöngyöző csodafőzet: számos egyéb mellett csökkenti a felső légutak gyulladását.

(A borítóképen: A tyúkhúsleves nemcsak finom, de csodafőzet is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában