Beporzók napja

2020.03.11. 09:30

Fókuszban a méhek

Hasznos lehet cserepes virágok ajándékozása, ültetése.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

A Beporzók napja – március 10. – új természetvédelmi jeles nap. Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók.

Tömeges eltűnés

Évi 46 000 milliárd forintra becsülték a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát. Az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh nem pótolja őket – tudatta a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Facebook meghívója.

Kísérőprogramként a résztvevők megtekinthették beporzó rovarok és virágpor mikroszkopikus képét. Az érdeklődő korosztályokat színező és kreatív elemek is várták. Az országos programhoz csatlakozott a miskolci Herman Ottó Múzeum is a Pannon-tenger Kiállítóépületbe meghirdetett rendezvényével.

Mit tehetünk?

A számos múzeum részvételével zajlott programok során kiderült mit tehetünk a beporzók érdekében. Többek között hasznos lehet cserepes virágok ajándékozása, virágok ültetése, lehetőleg nem steril, hanem nektárban, virágporban dús virágoké, rovartanyák létesítése, ahol rovarok elbújhatnak, telelhetnek, ahol bölcsőt építhetnek utódaiknak. Rovarsarok megengedése gondozott kertben is, például egy nyíratlan gyepfolt. Sok rovar által kedvelt vadvirágok kímélése, azaz látszólag gondozatlan terület gondozása a természetesség érdekében, rovarok által kedvelt növények ültetése – a levendula virágzása például a viráglátogatók igazi örömünnepe. Fontos lehet a poszméhek és más beporzók számára alkalmas élőhelyek létrehozása városi parkokban, közterületeken is.

(A borítóképen: Ismerkedés a méhek világával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában