Genetika

2020.02.28. 18:30

Nem magasról a magasságról

Többségében a növekedés ösztönözhető időben kezelt módszerekkel és terápiával.

Nagy-Hankó Krisztina, Nyikes Zita

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Kisebb és alacsonyabb a gyermekünk, mint a többiek? Vagy pedig nem nő olyan ütemben, mint a többi tinédzser? Összeállításunkban arra keressük a választ a szakértővel, hogy mi állhat a probléma hátterében.

Alacsonyabb embereknek alacsonyabb gyermekei születnek – ez genetikai adottság. A növekedés üteme viszont változhat az életünk során. Sokkal gyakoribb, hogy későn indul be a növekedés. Kisgyermekkorban táplálkozási okok, ételallergia állhat a háttérben. A megfelelő mennyiségű fehérje bevitelének a hiánya és más fontos tápanyagok elmulasztása is okozhat lassabb növekedést.

Négyéves kor a lélektani határ

– Egy-két éves korban a növekedés általában a táplálással függ össze, melyet okozhat tehéntej-érzékenység vagy más felszívódási zavar – tájékoztatta lapunkat dr. Almási Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház gyermek endokrinológus főorvosa. – Súlyelmaradási problémával gasztroenterológiai szakrendelést érdemes keresni. Az alacsony termet hátterét pedig mi keressük. Azt mondhatjuk, hogy a kisebb súllyal és rövidebb hosszal született gyermekek kilencven százaléka, ha megfelelően van táplálva, négyéves korra behozza az elmaradást.

A növekedési problémákat azonban több betegség is okozhatja.

– Ha valaki alacsony termettel jelentkezik, akkor először mindent mást ki kell zárnunk – magyarázta dr. Almási Andrea. – Nem kell szükségszerűen növekedési hormonális problémára gondolnunk. Sokkal gyakoribb, nyolcvan százalékban familiáris és pszichoszociális probléma áll a háttérben. Ha viszont nincs megfelelően táplálva a gyermek, akkor nemcsak a súlynövekedés, hanem a hossznövekedés is elmarad. Amikor a gyermek több mindent megkóstol és megszeret, és megfelelően etetik, akkor jelentős súly- és hossznövekedést látunk.

Alkati késői serdülőknél később indul a serdülőkori intenzív növekedés, de később fejezik be a hossznövekedést, és érik utol kortársaikat. A gyermekek a serdüléssel befejezik a hossznövekedést. Ezért ha túl későn jelentkezik a gyermek, és évek óta nem nőtt semmit, akkor már nem tudnak segíteni, hívja fel a figyelmet a szakember.

Tinédzserkor előtt

– Mintegy tizenöt százalékban más betegség áll a háttérben. Gyakrabban szűrünk ki lisztérzékenyeket, ételallergiát az alacsony termetűek között. Ilyenkor megerősítő vizsgálatra továbbküldjük a beteget a gasztroenterológushoz. A vizsgálatok eredményétől függően megkezdi a beteg a diétát, és viszonylag rövid időn belül javul a súlyés hosszelmaradás. A jelentős súlyelmaradás mögött felszívódási zavar vagy súlyosabb tüdőbetegség, nehezen kezelhető asztma, cukorbetegség is állhat – folytatja a főorvos.

Vannak más okok, amelyek miatt a tinédzsereknél növekedési problémák léphetnek fel. Ha a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségű hormont, amely elengedhetetlen a normális növekedéshez, a növekedés lassul.

Egyes rendellenességek nem a hormonok miatt lépnek fel. A Turner-szindróma egy genetikai alapú betegség, amely kizárólag lányokat érint. Az oka egy hiányzó vagy egy abnormális X-kromoszóma.

– A kromoszómavizsgálat friss vérmintából nézhető. Nem minden sejtet érintő genetikai eltérésnél a lányok szépek, bájosak, de körülbelül húsz centiméterrel alacsonyabbak, ha valamelyik nemi kromoszóma sérül. Nincs társuló fejlődési rendellenesség ebben az esetben. Nem időben serdülnek, és nem megfelelően – hangsúlyozza a főorvos. – A genetikai vizsgálat eredménye után kezdhetjük a növekedésihormon-kezelést. Az átlagéletkor, amikor kiderül a genetikai eltérés, az a 14 éves kor. Holott a probléma már 4-5 éves korban feltűnhet. Ha időben jön hozzánk a beteg, és megtörténnek az időigényes és hosszadalmas vizsgálatok, akkor is hosszú éveken keresztül folyik a kezelés.

Az alacsony termet mögött állhat még a növekedési hormon hiánya. Ha az agyalapi mirigy nem termel elég növekedési hormont, akkor a növekedés lassul vagy akár teljesen meg is állhat. A növekedési hormon hiánya bármilyen korban előfordulhat. A legtöbb esetben a növekedési hormon hiányának oka sokszor ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában