Egészség

2020.02.01. 18:30

Fogadalom helyett kitartás

Az újévi fogadalmak úgy kezdődnek: sportolni fogok! Betartjuk?

Nagy-Hankó Krisztina

Tóth Judit (balra) és egyik vendége, Fehér Tímea edzés közben

Fotó: Ádám János

Megkérdeztünk Miskolc különböző pontjain található edzőtermeket, hogy náluk észrevehető-e az év eleji forgalomnövekedés. A válasz egyöntetű volt: igen.

A város öt frekventált helyén érdeklődtünk. Egész évben folyamatosan a belvárosban, Hejőcsabán, Miskolctapolcán, a Győri kapuban és Diósgyőrben. A kínálat – az óratípusokat és az árakat tekintve – nem egyforma. Az emberek szívesen választanak olyan helyet, amely a lakókörnyezetükben vagy a munkahelyük közelében van. Szintén húzóerő a társaság.

Egész évben folyamatosan

Tóth Judit személyi edző több mint 20 éve dolgozik sportszakemberként. Azok az emberek, akik hozzá járnak, tudatosan edzenek és nem kampányszerűen. Az egészséges életmód és az alakformálás az elsődleges cél. A személyi edző azt mondja: náluk a vendégek nyáron is ugyanúgy járnak, mint egész évben. Vendégei között van 15 és 82 éves is.

Az edzőtermekre általában jellemző, hogy januárban megnő a forgalom, amely egy-két hónapig tart.

– Több ilyen időszak is van az év folyamán, március–április környékén például már a nyárra készülünk. Ez a tömegedzésre fókuszáló termekben még nagyobb forgalmat generál, mint az év eleji fogadalom – emeli ki Judit. A bikiniszezon eljövetelekor, nyáron újra visszaesik a sportolási kedv. Hajlamosak az emberek azt gondolni, hogy majd futnak, úsznak a szabadban. Ez azonban sem mennyiségben, sem minőségben nem olyan mozgás, mint egy szakszerű edzés. Fogadalmak helyett a szakember azt javasolja, hogy inkább az életmódváltás mellett döntsünk.

Kampány helyett életmód

Mindig van valami divatos edzésforma, amit felkapnak az emberek, ami általában két-három éven belül lecseng. Jelenleg trendi a nagyon kemény fizikai igénybevétellel járó mozgás. Tóth Judit véleménye az, hogy a divatirányzatok követése azért helytelen, mert nem való minden embernek. Edzéstípust úgy válasszunk, hogy az egészségi állapotunknak, testalkatunknak és életkorunknak megfelelő legyen. Ha pedig megtaláltuk a számunkra jó mozgásformát, sportot vagy esetleg azt a személyi edzőt, akivel hosszú távon tudunk dolgozni, akkor az szóljon hosszú évekre, mert így hozza meg a kívánt eredményt. Judit hozzátette: az ő vendégei között vannak, akik több mint tíz éve edzenek vele.


Sokoldalú a kínálat

Fitnesz, spinning, kangoo, valamint funkcionális edzések szinte mindenhol szerepelnek a kínálatban. Kardiogépeket is találunk, valamint egyénre szabott személyi edzésre is van lehetőség.

Napijegy 1100–1500 forint között váltható. Természetesen az elszántabbak bérletet vesznek: a legolcsóbb a nyolcalkalmas 7400 forintért. A legkomplexebbnek tűnik a fitnesz-wellness bérlet, amely 500 órás szolgáltatást nyújt, fél évig vagy egy évig érvényes, és családdal vagy baráti társasággal is használhatjuk.

Melyek most a legkelendőbb órák? Spártai edzés, interval mix, crossfit – emelték ki a megkérdezett szakemberek.

Akinek viszont még a hagyományos aerobik tetszene, az se adja fel. Szerepel az edzőtermek „étlapján”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában