Valentin-nap

2020.02.14. 13:00

Első szerelmünket soha nem felejtjük

Nem is gondolnánk, milyen nagy hatással van az életünkre az első nagy szerelem.

Hegyi Erika

Valentin-nap a szerelmesek napja. Fontos nap, hiszen kutatások szerint az egyik legintenzívebb érzés a szerelem. Kamaszkorunk első nagy „ő”-je pedig hatással lehet egész életünkre. De vajon miért olyan fontos az első nagy szerelem? Ezt kérdeztük Balogh Beáta klinikai szakpszichológustól, aki a kamaszok lelkivilágának is kiváló ismerője.

Mint fogalmazott, talán a kulcsszó az „első”. Hiszen emlékeinkben az első dolgok mindig sokkal erősebben megmaradnak, mint az utána következő történések. Mégpedig azért, mert amikor először csinálunk valamit, sokkal jobban félünk, izgulunk, mint később, amikor már tapasztalatot szereztünk azon a téren. Valószínűleg ez a szorongás az, ami intenzíven tartja az emléket.

– Ha visszaemlékszünk az első szerelemre, az első csókra, az első szeretkezésre, azokat mind-mind fokozott szorongás jellemezte, mert arra gondoltunk, hogy elég jó vagyok-e a másiknak, elég jó-e ő nekem, meg tudok-e felelni az elvárásoknak. De tulajdonképpen ezekből az első alkalmakból szerzünk tapasztalatot arra, hogy majd a további kapcsolatokban mi az, amit esetleg másképp szeretnénk csinálni – mutatott rá.

Idealizált kép

Arra is van magyarázat, hogy miért pont kamaszkor idején jön el életünkbe az első nagy szerelem.

– Ebben valószínűleg jelentős szerepe van a hormonműködésünk változásának, hiszen ekkor kezd kialakulni a felnőtt szervezet hormonháztartása, és ekkor történik a másodlagos nemi jellegek intenzív kifejeződése. A szerelem érzése egy felnőtt ember szervezetében is nagyon erős neurológiai választ ad, a kamaszok esetében pedig a felborult hormonháztartás még intenzívebbé teszi az érzést. Ugyanakkor valamiféle sablonként gondolhatunk ezekre az első szerelmekre. Emlékezzünk csak vissza az első szerelmünkre! Szinte biztos, hogy egy idealizált képet látunk. Az emberek általában ehhez az első szerelemhez hasonlítják az összes többi kapcsolatot. Tehát az első komoly kapcsolat egyfajta referenciaértéket képvisel, ami egyébként veszélyes is lehet, hiszen ha mindig ugyanazt a varázst, mindig ugyanazt az érzelmi magasságot és mélységet szeretnénk átélni, csalódás érhet minket. Ugyanis épp a tapasztalások miatt ez általában már nem sikerül. Ez pedig frusztrációhoz vezethet, és sok embert visszatarthat attól, hogy a továbbiakban megpróbáljon párkapcsolatot kialakítani, elköteleződni – világított rá.

Élethosszig tart

Megtudtuk tőle azt is, hogy az első nagy szerelem általában 14–20 éves korunk között jön el. Az utóbbi időben azonban a legtöbb 14 éves már túl van ezen. Tehát egyre fiatalabb korra tolódik az első szerelem élményének megjelenése.

– Az első nagy szerelem tulajdonképpen úgy működik, mint a kiskacsáknál az imprinting, tehát annyira bevésődik, hogy utána nem tudjuk elfelejteni. Az első szerelem élethosszig tartó kapcsolat. Ahogyan Máté Péter megénekelte, a szerelem mindhalálig elkísér.

– Számtalanszor hallom felnőttektől is, hogy amikor a párkapcsolatuk megromlik, szívesen keresnek rá a közösségi oldalon az első szerelmükre. Ilyenkor mindenféle nosztalgikus élményeket idéznek fel. Ennek az egyik oka épp az lehet, hogy az első szerelmet tisztának, egyedinek, különlegesnek éljük meg, hiszen akkor még nincs mintánk, hogy lehetne másmilyen is, így az első szerelemben nem is a másikat szeretjük annyira, hanem saját magunkat, akik ez által lehetünk. És amikor viszszagondolunk rá, akkor is arra gondolunk, hogy milyen szépek, fiatalok, szabadok voltunk. Nagyon fontos, hogy megőrizzük ezeket az emlékeket pozitív formában, mert ez segít majd tovább bennünket a következő párkapcsolatainkat építeni – hangsúlyozta a pszichológus.

(A borítóképen: „Az első szerelem mindhalálig elkísér...” | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában