Kerttervezés

2020.02.15. 09:30

A tavaszi munkákra februári kerti tervekkel

Az előkészületekhez is ideális ez az időszak, elméletben és gyakorlatban is.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock/illusztráció

A február a legjobb időszak arra, hogy előre dolgozzunk, és úgy készüljön a kiskert, hogy közben akár a fűtött szobában ülünk, vagy már az ágyásokat készítjük elő ahhoz, hogy azonnal indulhasson a munka, ha már ott az ideje.

Tervezni, átgondolni

Ne sajnáljuk az időt, használjuk ki ezt az időszakot. Vegyünk papírt, ceruzát, a kertészmagazinokat, a katalógusokat, szakkönyveket, és papíron kezdjünk hozzá az elképzeléseink tervezéséhez. Most még van idő mindent átgondolni, megtervezni, és rájöhetünk, ha valami nem jó, vagy nem fog működni, nem akkor kell módosítani, vagy visszakozni egy tervvel, elképzeléssel, amikor már belevágtunk a megvalósításba. Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – persze a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. Amikor odakint esik az eső, vagy a hideg szél hordja a leveleket, netán a havat, van időnk a szakirodalmat átolvasni. Egy jó könyv vagy folyóirat vásárlása már akkor megtérül, ha tanácsokat találunk arra vonatkozóan, hogyan növeljük a hozamot, illetve mi módon tudjuk megőrizni növényeink egészségét. No és persze ott az internet, ahol számtalan jó tanácsot és elképzelést találunk. Persze kezeljük ezeket óvatosan, hiszen rengeteg oldal igyekszik már tanácsot adni.

Anyagilag is kalkuláljunk

A február arra is jó hónap, hogy anyagiak tekintetében is előre gondolkodjunk. Több dolog is akad, amire költenünk kell, ha ezeket már most időben elkezdjük beszerezni, akkor nem egyszerre terheli tavasszal a családi kasszát. Így például a szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót, sarlót köszörülni, élesíteni, megfenni, amikor már szükségünk van rá. A törött, sérült szerszámnyelek kicserélését is kalkuláljuk be a költségek közé. Vegyük ezeket meg most, legalább biztosan kapni lehet, mert nem indult be a tavaszi nagyüzem.

Mehet a földmunka

A költségek is megoszlanak, hisz a jövő hónapban már elkezdjük vásárolni a vetőmagokat, permetszereket. Nézzük át a permetezőt, hogy amikor használnunk kell, ne legyen okunk a bosszúságra. Ahogy az egyéb kerti gépeket, eszközöket is érdemes átnézni, hogy, ha gond van, akkor időben javíthassuk, javíttathassuk, mielőtt használni szeretnénk.

Ha pedig az időjárás engedi, akkor elkezdhetjük az ágyások kialakítását. Van, aki tavasszal is ássa, szántja a földet, ahogy olyan is, aki rotálja, vagy ilyenkor már csak gereblyézi, kapálja, igazítja. Ha ezeken túl vagyunk, akkor el lehet kezdeni az ágyásokat kialakítani és közte az utakat kitaposni, hogy ha ott az ideje, akkor azonnal vetni tudjuk az előkészített talajba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában