Esküvő

2020.02.13. 12:00

A házasság hetén is köttetnek házasságok

A Valentin-nap népszerűbb időszak a házasságkötésekre, mint a házasság hete.

Nagy-Hankó Krisztina

Manapság a házasulandók nagyobb hányada már külső helyszínre kéri az anyakönyvvezetőt, rendszerint oda, ahol az esküvő további részét is tartják.

A házasságkötő teremben jóval kevesebb esketés van, mint a korábbi években – avatott be Jászfalvi Adrienn anyakönyvvezető. A házasságkötésnek vannak költségei abban az esetben, ha hétvégén vagy külső helyszínen tartják. A városi önkormányzat újonnan életbe lépett rendelete lehetővé teszi, hogy a bejelentett miskolci lakhellyel rendelkező pároknak csak a közvetítői díj ötven százalékát kell kifizetniük.

Az anyakönyvvezetők a fiatalok kéréseit igyekeznek teljesíteni, hogy a nagy nap emlékezetes legyen. Hivatali kötelességüket azonban sokszor túllépik, amikor az ifjú pár kérésének eleget téve elvállalnak egy-egy kérést, mint mondjuk időkapszula elásása vagy lufi felengedése szerelemlakat kulcsával. Vannak egészen extrém elképzelések is, amelyekre már muszáj nemet mondaniuk. Az anyakönyvvezető egy konkrét esetet emelt ki: egy bokorból kellett volna kiugrania és az arra sétáló párt összeadnia.

Számmisztika

A Valentin-nap minden évben megnövekedett forgalommal jár náluk – emelte ki Jászfalvi Adrienn. Most is tele van a naptár aznapra. De például 2020. 02. 20-ára is sok házasságkötésük van bejelentve, hiszen általában szeretik a misztikus időpontokat is a szerelmesek. A klasszikus tavaszi-nyári időszak pedig kitolódott egészen októberig, hiszen az időjárás még lehetővé teszi a kinti helyszínen megtartott szertartást.


Megnőtt a házasulási kedv megyénkben is

Ezen a héten ünneplik Magyarországon a házasság hetét. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint hazánkban tavaly szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018-ban az egész évben, ami soha nem látott emelkedés az elmúlt 30 évben. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között közel a másfélszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 36 ezren járultak az anyakönyvvezető elé, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent. A KSH becslése szerint 2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a frigyre lépők száma. Magyarországon 2018-ban a házasodó férfiak átlagos életkora 3 évvel volt magasabb a nőkénél. A nők átlagosan 30,1 évesen, a férfiak 32,8 éves korukban mondták ki a boldogító igent először.

(A borítóképen: Az Év párja felhívásunkra is nevezett Noémi és Tamás | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában