Ez csúcs!

2020.01.06. 18:30

Újabb vulkán tetején

Kriván Anita újabb célt teljesített a kontinensek legmagasabb vulkánjai kihívásban.

Szaniszló Bálint

Kriván Anita a csúcson a magyar zászlóval

Forrás: Kriván Anita fotója

A miskolci Kriván Anita az óévet Észak-Amerika legmagasabb vulkánjának tetején búcsúztatta. 2019. december 31-én teljesítette az 5636 méter magas Pico de Orizaba – régi maja nevén Citlaltépetl, aminek jelentése csillaghegy – megmászását. A csúcs egyben Mexikó legmagasabb hegye is. Ezzel a hét kontinens legmagasabb vulkánjai közül négyet már sikerült megmásznia.

Nehéz volt, de megérte!

„A hegy Puebla és Veracruz állam határán magasodik, érdekessége, hogy különálló hegység, nincsenek körülötte magas hegyek. Utoljára 1867-ben tört ki, de azóta is füstölög – mondta Anita. – A mászást a normál úton teljesítettem, Tlachichuca faluból elképesztő lélekvesztő úton terepjáróval vittek fel a 4200 méter magasan fekvő Piedra Grande menedékházhoz. A házban se víz, se áram, aludni deszkalapokon lehet. Annyi felszerelésem volt, amit felvittem. A mászás másnap, azaz 31-én hajnalban indult. A csillagos ég alatt, a fejlámpa fényében a vulkanikus sziklalabirintuson keresztül elérve az 5000 méter magasságban kezdődő, közel 50 százalékos meredekségű Jamapa-gleccsert, ahol hágóvassal araszoltam a felkelő nap sugaraiban, küzdve az oxigénhiánnyal, az erős széllel és a hideggel. A csúcson azonban a látvány mindenért kárpótolt. Gyönyörű kráter, szép idő és elképesztő kilátás…”

„Elmondtam a Himnuszt, kitűztem a zászlónkat a csúcsra a csúcskereszt előtt, amelyen a Guadalupei Szűzanyát ábrázolják – amely Mexikóváros szent zarándokhelye és legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. Nagyon nehéz mászás volt, de megérte!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában