Állatvilág

2020.01.18. 18:00

Miért rázza a fejét a kutya?

Fontos odafigyelni a fájós fülre, mert krónikus formáját már nehéz meggyógyítani.

Detzky Anna

Állatorvosnál

Forrás: ÉM

Mivel a kutya füle sokkal nagyobb, mint az emberé, a fülgyulladás másképpen jelentkezik, és jellemzőbb a külső hallójárat gyulladása. A krónikus elváltozások azonban mély bőrgyulladáshoz, és ennek következtében a hallójárat maradandó szűkületéhez vezethetnek.

– Fülgyulladásra gyanakodhatunk, hogyha a kutya sokat vakarja vagy dörzsöli a fülét, illetve rendszeresen rázza a fejét, vagy a füle kellemetlen szagot áraszt. Mivel ez fájdalommal jár, az állat hárítja, hogy hozzányúljunk, de ha a fejét megemelve belenézünk, gennyes, törmelékes váladékot találunk a fülkagylóban. Ilyenkor mindenképpen keressünk föl egy szakembert – javasolta dr. Kondrák László állatorvos.

Baktérium és gomba

A lógó fülű fajták különösen veszélyeztetettek a fülgyulladással szemben.

– A kutya lógó füleinek belső részéből a fülzsír nem tud kiperegni, és párás környezetben ebből kén-hidrogén és ammónia keletkezik. Ez felmacerálja, felpuhítja, beáztatja a bőrt, és az amúgy is ott található kórokozók és gombák számára olyan környezetet teremt, ahol ki tudnak csírázni. Így általában kevert bakteriális és gombás fertőzés keletkezik, ami az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő.

Természetesen verekedés és fültépés, illetve idegen test miatt is kialakulhat gyulladás, de az teljesen más természetű, aminek semmiképpen se kísérletezzünk házi kezelésével – hangsúlyozta a szakember.

Talán nem minden gazdi számára egyértelmű, hogy az állat gondozásának része a fültisztítás is.

– A kórokozók által okozott fülgyulladást azzal lehet megelőzni, ha két-négy hetente vény nélkül kapható enyhén alkoholos vagy gyógynövényes fültisztító oldattal csinálunk egy fültoalettet a kutyusnak. Bele kell önteni a fülébe egy kis oldatot, és kívülről alaposan elmasszírozni. Ezt a kutya kirázza, és kitisztul tőle a füle. A külső hallójáratot lehet pucolni, de a belsőt nem nagyon kell, mert akkor csak visszatömködjük a váladékot – mondta az állatorvos.

Fontos a fülmosás

A kezelésben nagy segítség lehet a fájdalomcsillapító, mert együttműködőbbé teszi az ebet.

– Ha már kialakult a betegség, a kezelést szintén egy alapos fültisztítással kezdjük, hogy eltávolítsuk a gyulladt hámréteget és a gennyes váladékot. Utána pedig gyulladáscsökkentőt, valamint gomba- és baktériumölő szert tartalmazó fülcseppet kap az eb heti két-három alkalommal. Általában egy hét alatt rendeződik a probléma, de csak akkor, ha kitisztított fülbe adagoljuk a cseppeket, mert kizárólag így jut el a megfelelő helyre, ahol fel kell szívódnia – magyarázta dr. Kondrák László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában