Éjféli mise

2019.12.24. 15:00

Éberen várják Krisztus születését

A karácsonyi éjféli misével ér véget az adventi várakozás és virrasztás.

Detzky Anna

Karácsonyi szentmise a selyemréti templomban

Fotó: Ádám János

A karácsonyt az adventi felkészülés előzi meg, amely a katolikus egyházban hajnali miselátogatást és esetenként böjtöt is jelent, miközben a hívek várják Krisztus eljövetelét, születését.

– Karácsonykor a vőlegény eljövetelét ünnepeljük, ugyanis hitünk szerint képletesen Krisztus a vőlegény, az egyház pedig az Ő menyasszonya. December 24-ét megelőzően a szentmiséken olyan szentírási részletek fölött elmélkedünk, amelyek a virrasztásra utalnak. Erre maga Jézus is biztat a Szentírásban – magyarázta Skublics Máté atya, a Miskolc-Selyemréti Szent István Templom új plébánosa, aki egyben egyetemi lelkész és Neokatekumenális út lelkiségi mozgalom egyik vezető személyisége Miskolcon. – A Messiás a tíz szűzről szóló példázatában arról beszél, hogy az öt okos szűz minden pillanatban készen áll a vőlegény fogadására és lámpásába tartalék olajat is visz magával, szemben a balgákkal, akik miközben elalszanak, lámpásuk is kialszik. A virrasztásra vonatkozó felszólítás miatt tartunk adventben hajnali, rorate miséket. A rorate szó magyarul azt jelenti, hogy harmatozzatok, ami Izaiás próféta jövendölésére és Jézus Krisztus földi megtestesülésére utal.

Bűnbánat, majd öröm

A karácsonyt megelőzően is szokás böjtölni, ami bűnbánati cselekedet.

– A Megváltó érkezésére jó, ha felkészítjük a lelkünket, amiben a nem kötelező előírt adventi böjt is segíthet. Ilyenkor magunkba nézve felfedezhetjük, hogy milyen nagy szükségünk van az Üdvözítőre. Jézus azt mondja, amikor a farizeusok kérdezik tőle, hogy az ő tanítványai miért nem böjtölnek: „Gyászolhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.” (Mt. 9,15) Valójában a bűneink miatt veszítjük el Őt és a vele való kapcsolatot. Emiatt van szükség arra, hogy újra és újra bűnbánatot tartsunk, ami visszahelyez bennünket Isten valóságába, ahol nem mi, hanem Ő határozza meg, hogy mi a jó nekünk. Így karácsonyt nagyobb örömmel tudjuk ünnepelni – mondta Máté atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában