Washington

2019.12.27. 17:00

A leggyorsabb repülőgép

A járműcsoda máig világcsúcstartó: a legnagyobb sebesség és magasság birtokosa

Kolodzey Tamás

Az első lopakodó, előterében kollégánkkal, Kolodzey Tamással

Fotó: Kolodzey Tamás

Az amerikai főváros híres, Udvar-Hazy Center nevű repülőmúzeuma egyik kiállítási tárgya a Lockheed SR–71 Blackbird nagy hatótávolságú hadászati-hadműveleti felderítő repülő.

Megelőzte a korát

A forradalmian új gép volt az első szériás úgynevezett lopakodó, amely visszaverte a radarhullámokat, így láthatatlan maradt. Ebből a típusból, az 1964-től 1998-ig terjedő szolgálati ideje alatt, egyetlen példányt sem lőttek le. A korát megelőző műszaki paraméterein túl – rakétáinak kioldása után – ráadásul egyszerű, de nagyszerű taktikai elemként gyorsított, és „bottal” üthették a nyomát. Óránként több mint 3500 kilométeres végsebességgel száguldott, utazómagassága pedig elérte a 26 000 métert, miközben nagyjából száz négyzetkilométert figyelt meg. Aztán természetesen ezen masinatípuson is túlhaladt az idő, és nyugdíjazták – a repülés kulisszatitkai iránt érdeklődők nagy örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában