egészség

2019.12.15. 11:30

A „jóindulatú” sem jelent mindig jót

Az urológushoz forduló férfiak többségénél a prosztata valamilyen megbetegedésével lehet találkozni.

Bájer Máté

A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A férfiegészség fontos téma. Bár a rosszindulatú daganatos betegségektől félünk a legjobban, vannak olyan „jóindulatú” prosztata­problémák, amiket szintén nem érdemes félvállról venni. Ezekről a megbetegedésekről és a velük kapcsolatos tudnivalókról beszélt nekünk dr. Kolozsy Zoltán.

Idősebb korban jellemző

A prosztata leggyakoribb megbetegedései a gyulladás, a túltengés és a rosszindulatú daganat. A beteg életkora általában meghatározó jelentőségű. Míg a prosztatagyulladás leginkább a fiatal és középkorú férfiakat érinti, addig a prosztatatúltengés főleg az idősebb korosztályra jellemző, a prosztatarák megjelenése pedig az esetek túlnyomó többségében kifejezetten az időskor történése.

A férfiak fele élete során legalább egyszer átesik prosztatagyulladáson. Minden negyedik urológiai panasszal jelentkező férfinél krónikus prosztatagyulladás a diagnózis. A nehezen meghatározható alhasi diszkomfortérzéssel, herékbe sugárzó fájdalommal, vizelési panaszokkal, húgycső-váladékozással, szexuális zavarokkal kísért folyamat a szakorvosok körében is gyakran vitatott téma.

A krónikus prosztatagyulladás elsősorban a fiatal és középkorú férfiak betegsége, azonban az idősebb korban jelentkező prosztatatúltengésnek is állandó kísérője.

A folyamatosan fennálló panaszok – még ha nem is túl erősek – lassan megmérgezik a beteg mindennapjait, tönkreteszik szexuális életét.

Az okok között gyakori a „felszálló úton” létrejövő bakteriális fertőzés – a kórokozó a húgycsőből az oda nyíló vezetékeken át jut be a prosztatába. A felismerés során döntő a prosztata tapintási lelete, és a „prosztatamasszázst” követő vizeletvizsgálat. Kezelése hosszan tartó folyamat. Bakteriális fertőzés esetén a terápia az antibiotikus kezelés.

A prosztatatúltengés a férfiak leggyakoribb, nem rosszindulatú betegsége. Rendkívül gyakori kórkép, Magyarországon mintegy 300 ezer férfi szenved tőle. Az éjjel jelentkező vizelési panaszokért, gyakoribb vizelési ingerekért, csökkenő erejű vizeletsugárért, vizeléssel összefüggő alhasi és húgycsőfájdalomért, vizelet-utócsepegésért leg­gyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, az úgynevezett prosztatatúltengés a felelős. Hátterében elsősorban a hormonális változások állnak.

Fontos a felismerés

A betegség kezdetét az előbb leírt tünetek jellemzik, melyek rövidesen éjjel-nappali gyötrelmekké válnak. Később e panaszok fokozódnak, végül a teljes vizeletelakadás uralhatja. Mint minden kóros állapotban, a prosztatatúltengés esetén is döntő lehet az idejekorán elkezdett kezelés. Míg korábban eredményeket csak műtéttel értünk el, ma már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.

Mindkét jóindulatú prosztatabetegségben kulcskérdés a korai felismerés, az időben elkezdett kezelés, melynek feltétele, hogy a férfi már a panaszok kezdetén szakemberhez forduljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában