Recept

2019.09.01. 18:00

Nyárvégi finomságok

Az alábbiakban egy olyan kombinált tökös-szilvás receptet is utatunk, ami hamar a család kedvencévé válhat.

Bájer Máté

Szilvaleves

Forrás: ÉM

Az ősz közeledtével lecserélődnek a konyha alapanyagai. Sütőtök, szilva, fűszeres, illatos zöldségek kerülnek a tányérra. Két receptet mutatunk, ami tökéletesen illik az elillanó nyár felett érzett szomorúságunk gyógyításához.

Tökös-szilvás rakott morzsa

Hozzávalók:

40 dkg szilva, 40 dkg hámozott, felkockázott sütőtök, 1 citrom kifacsart leve, 25 dkg zabliszt (finomra darált zabot is használhatunk), 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 pohár görög joghurt, csipet só, fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A tököt egy jénai tálban 180 fokos sütőbe tesszük. Tíz percig elősütjük. Negyedekre vágjuk a szilvákat. A citromlé, a joghurt és a fahéj kivételével összegyúrjuk a maradék hozzávalót. Kivesszük a tököt, ráhelyezzük a szilvákat, majd meglocsoljuk az egészet citromlével, és rászórjuk a fahéjat. Ezután rámorzsoljuk a tetejére a tésztát. Fontos, hogy egyenletesen befedje a szilvát és a tököt. Visszatesszük a tálat a sütőbe, és húsz perc alatt készre sütjük. Hideg joghurttal, forrón tálaljuk.

És egy igazi klasszikus…

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:

500 g szilva (magozott), 700 ml víz, 3 púpozott evőkanál kristálycukor, 6 db szegfűszeg (egész), 200 ml habtejszín, 1 evőkanál búzaliszt, fél teáskanál fahéj (őrölt), fél db citrom reszelt héja

Elkészítés:

A szilvákat alaposan mossuk meg, magozzuk ki, majd négyeljük fel. Tegyük egy lábasba a szilvát, majd adjuk hozzá a vizet, a cukrot és a szegfűszeget. Forrástól számítva 5 percig főzzük. Közben a tejszínt keverjük teljesen csomómentesre a liszttel. Keverjük bele a fahéjat is. Végül habarjuk be a levest, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, és forraljunk rajta egyet. Szükség esetén cukorral állítsuk be az édességét. Hidegen tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában