2019.09.01. 18:00
Nyárvégi finomságok
Az alábbiakban egy olyan kombinált tökös-szilvás receptet is utatunk, ami hamar a család kedvencévé válhat.
Szilvaleves
Forrás: ÉM
Az ősz közeledtével lecserélődnek a konyha alapanyagai. Sütőtök, szilva, fűszeres, illatos zöldségek kerülnek a tányérra. Két receptet mutatunk, ami tökéletesen illik az elillanó nyár felett érzett szomorúságunk gyógyításához.
Tökös-szilvás rakott morzsa
Hozzávalók:
40 dkg szilva, 40 dkg hámozott, felkockázott sütőtök, 1 citrom kifacsart leve, 25 dkg zabliszt (finomra darált zabot is használhatunk), 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 pohár görög joghurt, csipet só, fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt egy jénai tálban 180 fokos sütőbe tesszük. Tíz percig elősütjük. Negyedekre vágjuk a szilvákat. A citromlé, a joghurt és a fahéj kivételével összegyúrjuk a maradék hozzávalót. Kivesszük a tököt, ráhelyezzük a szilvákat, majd meglocsoljuk az egészet citromlével, és rászórjuk a fahéjat. Ezután rámorzsoljuk a tetejére a tésztát. Fontos, hogy egyenletesen befedje a szilvát és a tököt. Visszatesszük a tálat a sütőbe, és húsz perc alatt készre sütjük. Hideg joghurttal, forrón tálaljuk.
És egy igazi klasszikus…
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók:
500 g szilva (magozott), 700 ml víz, 3 púpozott evőkanál kristálycukor, 6 db szegfűszeg (egész), 200 ml habtejszín, 1 evőkanál búzaliszt, fél teáskanál fahéj (őrölt), fél db citrom reszelt héja
Elkészítés:
A szilvákat alaposan mossuk meg, magozzuk ki, majd négyeljük fel. Tegyük egy lábasba a szilvát, majd adjuk hozzá a vizet, a cukrot és a szegfűszeget. Forrástól számítva 5 percig főzzük. Közben a tejszínt keverjük teljesen csomómentesre a liszttel. Keverjük bele a fahéjat is. Végül habarjuk be a levest, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, és forraljunk rajta egyet. Szükség esetén cukorral állítsuk be az édességét. Hidegen tálaljuk.