KIégés

2019.08.08. 18:00

Amikor nem szerez örömet semmi

Amikor az ember szeretne kikerülni a bajból, a legjobb, ha az ösztöneire hallgat.

Nagy Hankó Krisztina

Illusztráció - Nem éri meg hagyni, hogy rámenjen a boldog párkapcsolat

Amennyiben felismertük azt, hogy szükség van segítségre, de talán magunk sem tudjuk, hogyan induljunk el, fordulhatunk életvezetési tanácsadóhoz is.

Korunk betegsége a kiégés

Gallai Judit 23 éve pedagógus és lassan tíz éve coach, ez idő alatt már számtalan esetben keresték föl különböző párkapcsolati problémával, amelyről aztán kiderült, hogy nem is ez volt a fő ok, inkább csak okozat.

Abszolút korunk betegsége a kiégés – vágott a közepébe Gallai Judit. – Közvetlen környezetemben is van rá példa. Akár a barátaim körében. A média, az interneten tömegesen ránk zúduló információk rá is erősítenek a burnoutra. Azt kapjuk, hogy minél szebbnek, jobbnak kell lenni. Akinek a belső világa nem stabil, nincs megfelelő önbizalma, nem tudatos, azt bedarálja, mert azt hiszi, hogy a külső világnak kell megfelelnie – állítja a coach.

Ez többnyire anyagiakban nyilvánul meg, nagyobb ház, drágább autó, egzotikus nyaralás, márkás ruhák – ezeknek az elérése őrült hajszába kergeti az embereket. A fiatalokat is sújtja, nemcsak a negyveneseket.

Nincs megállás, nem tölti fel őket semmi, nem szerez örömöt semmi. Sokszor nem szeretik a munkájukat, nem kielégítő a párkapcsolatuk és a szexuális életre is kihatással van. Gyakori a párcsere. Nem azon dolgoznak a párok, hogy együtt maradjanak. Kötődni sem akarnak, hiszen kiégtek. Sem érzelmileg, sem intellektuálisan nincs egy biztos társ. A munkában ugyanez jellemző. Nincs motiváció, csak a pénz, nem a sikerélmény.

Cél nélkül bolyonganak

Arra a kérdésre, hogy egyébként mennyire tudatosak az emberek, tudják-e, hogy kiégtek, Gallai Judit elég határozott nemmel válaszolt.

Kifejezetten nem ezzel fordulnak hozzá, de végül majdnem minden esetben kiderül, hogy ez a kiváltó ok. Az egyén azt érzi, hogy elvesztette a kapcsolatot a külvilággal, 99 százalékban párkapcsolati problémával keresik föl, de ez csak egy kivetülés. Nem is a párkapcsolattal van gond.

Példaképpen megemlített két esetet. Harmincas fiatalember, testsúlyproblémával, két sikertelen párkapcsolat után, aki nem szereti a munkáját. Előtte áll az élet, mégis megrekedt. A másik férfi kicsit több mint 40 évesen, túl egy váláson, gyerekei is vannak, de semmi nem szerez örömöt számára, mert egyedül van. Ilyenkor fel kell tenni a kérdést, hogy mi a fontos? Hiszen ezek az emberek cél nélkül bolyonganak.

Ugyanis nem mindegy, hogy egyedül vagyok vagy magányos vagyok – emelte ki az életvezetési tanácsadó.

Stresszhez vezet

Minden ilyen helyzet stressz­hez vezet, a tartós stressz állapota pedig kiégéshez. A coach munkája az előretekintésben való segítségnyújtás. Azt kell megnézni, hogy most hol tartunk, honnan indulunk és hová szeretnénk eljutni. Másfél órásak az „ülések”, és általában háromhetente találkoznak egymással.

A coaching a kérdezés technikája, a kérdések által visszajelzés a másik fél számára. Amit a legfontosabb kiemelni, hogy egyszerre egy dolgot kell csinálni! Tehát vagy munkát váltok, vagy a párkapcsolatomat hozom rendbe vagy saját magamat, vagy elköltözöm!

Mindent egyszerre nem lehet, akkor elvesztem a gyökereimet. Nincs mire építeni és az a legrosszabb. Egyébként pedig hallgassunk az ösztöneinkre, sokszor ugyanis jó irányba haladnánk magunktól is, csak a társadalom billent ki minket – osztotta meg véleményét Gallai Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában