függőség

2019.08.10. 14:00

A tablet nem ad puszit

Szakembereket kérdeztünk meg a túl korai „kütyüzés” negatív hatásairól.

Bájer Máté

A játék közben kapott pozitív visszajelzések is hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához

Forrás: Dreamstime

A különböző technikai eszközök széles körű térhódításával a klasszikus gyerekkor képe is megváltozik. Bár az internet a mesék és játékok tárháza, nem jó, ha rábízzuk a nevelést. A kicsik gyakran már kétéves korukban rutinszerűen használják a szülők mobiltelefonját. Ennek a jelenségnek azonban olyan árnyoldalai lehetnek, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Jó? Nem jó?

– A modern okoseszközök nagyon jó szolgálatot tesznek, ha akkor kerülnek a gyerekek kezébe, amikor már tudatosan képesek kezelni őket, és nem csak ösztönösen nyomkodják azokat – véli dr. Major Ágnes gyerekorvos, aki szerint a szülőnek kell irányítani ezeket a folyamatokat:

– Kell legyen egy bizonyos limit. Fontos, hogy a szülő ne csak arra használja a különböző technikai eszközöket, hogy pár szabad, tehermentes órát szerezzen magának. Ötéves kor előtt nem javaslom, legfeljebb néhány alkalommal, készségfejlesztő szándékkal a tabletek és mobilok használatát.

Egészségügyi szempontból a doktornő szerint a szem száradása, a pislogás viszonylagos elmaradása okozhat gondokat. Gyakori panasz a fejfájás is. A különböző játékok villanásai szélsőséges esetben epilepsziás roham kiváltására is alkalmasak lehetnek az arra érzékeny gyerekeknél. Mivel a ceruza és a toll használata háttérbe szorult a „pötyögéssel” szemben, a kezek koordinációja is máshogy alakul ki. Azonban a legsúlyosabb következmények nem fiziológiai jellegűek.

– Az olyan játékok miatt, amikben túlteng az agresszió, kialakulhatnak konfliktuskezelési problémák. Ha valaki nem egészségesen reagál a virtuális élményekre, az számos negatív defektust szülhet – mondja dr. Major Ágnes. Véleménye szerint az sem egészséges, ha a szülő a mesélést teljes egészében az eszközökre bízza:

– Fontos, hogy legyen valaki a gyerek mellett, aki segít megérteni a látottakat, felfogni a tanulságot, akihez odabújhat, ha fél, hiszen a tablet nem nyugtatja meg, nem ad jóéjtpuszit.

Digitális bennszülöttek

Kalász Judit iskolapszichológus véleménye szerint felelősséggel és következetesen kell bevezetni a gyerekeket az informatikai eszközök világába.

– A mai gyerekek többsége szinte mobillal a kézben születik, úgymond digitális bennszülöttek. Ha eltiltjuk őket az okoseszközöktől, akkor hátrányból indulnak a többiekkel szemben, olyan eseményekről és információkról maradnak le, amelyek segítenének nekik a beilleszkedésben. A legfontosabb tehát, hogy a szülő figyelje és szabályozza ezt a folyamatot, mielőtt kóros lenne.

Kalász Judit szerint az is problémát okoz, hogy a tanulás terén sikertelen gyerekek a különböző játékoktól kapnak pozitív visszajelzéseket. Ez is hozzájárulhat ugyanis a függőség kialakulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában