műanyagmentes július

2019.08.09. 11:30

A környezetvédelem nem csak egy hónapra szól

Augusztus havába léptük, ami azt is jelenti, hogy véget ért a műanyagmentes július.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: BNE

Nemrégiben mi is foglalkozunk a témával, igyekeztünk tippeket adni, hogyan csökkenthetjük a műanyaghulladékot a mindennapjainkban. Lássuk, mik a tapasztalatok.

Értetlenkedő tekintet

Sajnos nagyon sok helyen a felhívás és a mozgalom ellenére is szívószállal szervírozták az italokat, legyen szó limonádéról vagy koktélról. Néhány olyan alkalom után, mikor magam is pórul jártam, mert nem szóltam időben, igyekeztem a rendelésnél kihangsúlyozni, hogy nem kérek szívószálat az italomba. Erre azonban gyakran elkerekedő és értetlenkedő tekintetek néztek vissza rám, sőt volt, hogy ezután sem sikerült abszolválni a kérést. Szerencsére ez azért ritka volt.

Akadt azonban olyan hely is, ahol úttörő lépésként megszabadultak a szívószálaktól és az eldobható műanyagkorsóktól. Az egyik belvárosi szórakozóhely pultjánál és az asztaloknál kis plakátokkal hirdették, hogy ők így csatlakoztak a műanyagmentes júliushoz. Csorbáné Antalóczi Alíz, a hely tulajdonosa egyébként is igyekszik odafigyelni a környezetvédelemre és környezettudatosan élni, ám ez a vendéglátásban nem mindig egyszerű. Ám gondolt egy merészet és kiűzte az egyszer használatos műanyagokat a helyről, mert úgy gondolja, hogy ez igenis fontos, és amit az ember a maga szintjén meg tud tenni, azt tegye meg. Az ő életéhez hozzátartozik a vendéglátóhelyük is, ezért döntöttek így, hogy ide is kiterjesztik ezt a szemléletet.

Csorbáné Antalóczi Alíz

– Vegyes volt a dolog fogadtatása, voltak, akik nagyon örültek neki, hogy nem tartunk szívószálat és eldobható poharat, de természetesen volt olyan is, akinek ez egyáltalán nem tetszett. – meséli Alíz. – Azon viszont meglepődtem, hogy többen voltak azok, akik jól fogadták, a vendégeink 60%-ának nem volt ezzel problémája, ha nem is fogadták feltétlenül kitörő örömmel, de elfogadták a helyzetet, és hamar hozzászoktak, sőt a végére meg is tetszett nekik. Tervezzük, hogy ez a jövőben is így marad, hiszen a környezetvédelem nem csak egy hónapra szól. – tette hozzá.

Megtapasztalt előnyök

– Én kifejezetten örömmel vettem, hogy a kedvenc helyem is csatlakozott a kezdeményezéshez. – válaszolta kérdésünkre az egyik törzsvendég, aki nem szerette volna velünk megosztani a nevét. – Eddig sem kértem szívószálat, ezután sem fogok, de emellett is próbálok úgy élni, hogy minél kevesebb szemetünk legyen, amit egyébként szelektíven gyűjtünk. Igaz, én nem tudatosan csatlakoztam a kihíváshoz, de tetszik és lehet, hogy egy-két dolgot én is környezettudatosabban csinálok majd ezentúl.

Az augusztus első hétvégéjén rendezett GasztroPlaccon betétdíjas üvegpohárba kérhettük a bort, de több társaságot is láttunk saját pohárral és evőeszközzel. Az egyik étterem pedig kartontálcákon tálalta a finomságait, ezzel is kevesebb műanyagszemetet termelve.

Összegezve a tapasztalatokat látványos változásokat nem hozott a műanyagmentes július, aki eddig is ebben a szellemiségben élte mindennapjait, annak nem volt újdonság, akik azonban nyitottak voltak rá, megtapasztalhatták ennek előnyeit és nehézségeit is. Akit pedig nem foglalkoztat a témakör, nos, az azt sem tudta, hogy van ilyen – ahogyan az általunk látogatott rendezvényeken megkérdezett vendégek közül jó néhányan.

Mindenesetre arra buzdítunk mindenkit, aki elkezdte a kihívást, hogy ne hagyja abba, hiszen ahogy Alíz is mondta: ez nem csak egy hónapra szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában