Állatvilág

2019.06.18. 20:00

Kutyás strand a közelben

A nyári hónapok veszélyesek lehetnek házi kedvenceink számára. Azért, hogy elkerüljük a bajt, az állatorvos tanácsát kértük.

Detzky Anna

Kücsön Gyula és kutyája

Forrás: Kücsön Gyula fotója

Viszont az évszak akár az önfeledt szórakozás időszakává is válhat közösen a gazdival. A kutyákkal érkező vendégek igényeire egyre több üdülőhely reflektál, például kutyás strandokkal. Ha közös nyaralást tervezünk kedvencünkkel, akkor irány a Mancsos Pancsoló.

Az egyre növekvő kutyástábor-igényekre reagált Tiszafüred vezetése azzal, hogy megnyitotta a Tisza-tó partjának egy részét a számukra. Közel félhektáros területen pancsolhatnak 2018 májusától a kutyák a Tisza-tó Holt-Tisza részén, a szabad strand melletti területen, amelyről többek között a Kutyabarát.hu oldalon olvashatnak az állatbarátok. Az ingyenes kutyás fürdőhelyet külön tábla jelzi, amelyen a házirend magyar és német nyelven is olvasható. Az elkerített füves területen árnyat adó fák alatt fürödhetnek és hűsölhetnek a kétlábú és négylábú vendégek.

– Korábban a területünkre egyáltalán nem hozhattak be kutyát, de a tavalyi évben változott a szabályozás a környékünkön – tudatta velünk Kücsön Gyula, a helyi kalandpark vezetője. – Ahol az emberek nagy része strandol, oda máig tilos lemenni állatokkal, viszont a kifejezetten a kutyabolondok számára kijelölt Tisza-tavi Mancsos Pancsolóba pórázon vezetve és érvényes oltási könyvvel bejöhetnek a féregtelenített, csippelt kutyusok gazdáikkal.

A felügyelet a gazdi dolga

Az állatok viselkedéséért a gazdának kell felelősséget vállalni, amiben a házirend segít.

– Nagyon sok kutyás vendég van, és azt gondolom, hogy legalább annyira szeretik kedvencüket, mint az átlagember a gyerekét. Mindent szeretnének megadni háziállatuknak, és ha tehetik, mindenhová együtt mennek. Tavaly egy nyugágyas részt rendeztük be számukra, aztán ezt fejlesztettük tovább. A közös fürdőzés közben nem szükséges pórázt vagy szájkosarat viselni. Viszont ha a kedvencek a berendezésben kárt tesznek, ennek költségei a gazdákat terheli. Egy ember egyszerre maximum három kutyát hozhat be, ha azok egészségesek, nem agresszívek és nem tüzelnek. A kutyapiszkot össze kell szedni és az arra kijelölt szemetesbe dobni. Tizennégy éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében tartózkodhat a partszakaszon. Alkoholos és egyéb tudatmódosító szer befolyása alatt sem ember, sem állat nem jöhet be – sorolta a szakember.

További bővítést terveznek

Kutyamegőrzés nincs a strandon, viszont a vendéglátó egységek szabadon látogathatók.

– A faluban több kutyapanzió is található, tehát ha valaki hosszabb időre szeretne elmenni kirándulni, és ebben a nagy melegben inkább itthon hagyná kedvencét, akkor a speciális szálláshelyeken vigyáznak rá. Az idei évben addig szeretnénk eljutni a fejlesztéssel, hogy egy teljesen új kutyás helyet építhessünk a parton. Itt 2-3 olyan kennelt helyeznénk el, ahová be tudja tenni az ebet a gazdi addig, amíg le akar jönni fürödni. Egy másik területen pedig kutyajátszóházat rendeznénk be, ahol egy árnyékosabb helyen a vízparton kiképzési feladatokat is kaphatnának az ügyes kutyusok. Az egész fejlesztési terv már a fejünkben van – osztotta meg az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában