Környezettudatos ötletek

2019.05.24. 08:00

Nyakunkon a klímakatasztrófa – de mit tehetek én a világért?

Cikksorozatunk abban igyekszik segíteni, hogyan éljünk környezettudatosabban anélkül, hogy fenekestől felforgatnánk az életünket. Helyette alternatívákat igyekszünk mutatni, saját tapasztalatok alapján. 1. rész: a vásárlás

Bukovenszki-Nagy Eszter

Íme a teljes csomagolásmentes bevásárlás!

Fotó: BNE

Mostanában szinte mindenhol arról lehet olvasni, hogy nyakunkon egy hatalmas környezeti katasztrófa. Megszaporodtak az azzal kapcsolatos cikkek is, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy ez visszafordítható legyen, és hogyan kellene környezettudatosabban élnünk: aztán ember legyen a talpán, aki eligazodik rajta. Ez az írás sem tartalmaz sem kőbe vésett igazságokat, törvényeket vagy szabályokat, hiszen megannyi választási lehetőség van e téren is, ráadásul az is változó, hogy kinek mi a kényelmes vagy elérhető.

Vásárlás nejlonzacskó nélkül

A csomagolásmentes és környezettudatos vásárlás az egyik olyan változtatás, ami nem jár hatalmas lemondásokkal és rengeteg előnye is van, ezért érdemes ezzel kezdeni. Illetve azért is, mert a leggyakrabban élelmiszert vásárolunk, így itt a legkönnyebb szépen lassan új szokásokat kialakítani. Azonban képmutatás volna eltitkolni, hogy vannak bizony nehézségei is, legfőképp az elején. Cikkünkben saját tapasztalatokon keresztül nézzük meg, hogy milyen előnyei és milyen esetleges árnyoldalai vannak a tudatos vásárlásnak.

A fogyasztói társadalomban megszoktuk, hogy mindent megkaphatunk egy helyen, gyorsan, azonnal, kényelmesen, ez azonban rengeteg hulladékkal jár. Gondoljunk csak az előre csomagolt ételekre, a nejlonba csavart kígyóuborkára, de akár csak egy kiló kenyérre. Ezeket a legkönnyebben úgy tudjuk leváltani, ha friss és lehetőleg hazai élelmiszert veszünk, amire a legalkalmasabb a termelői piac. Itt tudunk saját dobozba, zsákba, kosárba vásárolni, eldobható, egyszer használatos műanyag nélkül. Nem boszorkányság, mindössze egy kis tervezést igényel. Érdemes előre végiggondolni, hogy mit szeretnénk venni, mennyit és ehhez mit kell magunkkal vinni.

Erre azonban sokaknak nincs ideje, akkor megy vásárolni, amikor éppen ideje engedi. Igen, ez egyfajta áldozat, időt szentelni annak, hogy megtervezze az ember a vásárlásait, de néhány hét után ez is rutinná válhat.

Ha nincs piac

Azonban a piac lehetősége nem érhető el mindenhol, sokaknak marad a kisbolt vagy a nagyobb áruház. Ám ha hipermarketben vagyunk kénytelenek vásárolni, vagy csak egyszerűen ott szeretünk, akkor is lehetünk tudatosabbak. A zöldséget, gyümölcsöt, pékárut ott is lehet saját zsákba vásárolni, a hús és csemege árut azonban nem tudják másba csomagolni, csak a nejlonba. Ha valamiért a saját zsákos módszer mégsem szimpatikus, akkor legelső kis lépésként kezdjük azzal, hogy amikor letépnénk egy nejlonzacskót a boltban, kérdezzük meg magunktól: valóban szükségem van rá? Nyugodtan tehetjük a paradicsomot, paprikát egy zacskóba, nem kell minden terméket külön pakolni, ezzel máris kevesebb szemetet viszünk haza! A mélyhűtött termékek, só, cukor, fűszerek esetében válasszunk papírcsomagolást, ha lehet. A konzerv helyett üveges terméket emeljünk le a polcról, hiszen utána az üveget újra fel tudjuk használni, akár befőtt, lekvár készítésére, akár tárolásra, de megannyi kreatív felhasználási módot találhatunk ezen kívül is.

Nehézség? Csak az elején

És itt el is érkeztünk egy újabb nehézséghez (szó szerint is): tény, hogy jóval nehezebb lesz a szatyrunk, ha üveges élelmiszereket választunk a zacskós és műanyagcsomagolásúak helyett. Ez megint egy olyan pont, ahol könnyen elkedvetlenedhet az ember, hiszen ki szeret cipekedni, de erre az lehet a megoldás, ha mondjuk autóval megyünk vásárolni, de ritkábban, vagy közösségi programmá változtatjuk a nagybevásárlást és családostól intézzük el. Illetve érdemes azt is átgondolni, hogy mire van tényleg szükségünk és csak azt vegyük meg, kerüljük az impulzusvásárlást, így a pazarlás is elkerülhető, ami ugyancsak nagy probléma.

 

A másik tény, hogy ezek az élelmiszerek valamivel drágábban elérhetőek, mint a zacskós és import társaik, ami egy nagyobb bevásárlás alkalmával akár 2-3000 forintos különbséget is jelenthet. Ez ugyancsak probléma lehet, hiszen néhány száz forintos különbséget sem engedhet meg magának mindenki.

De nem kell túlgondolni, közel sem olyan nagy macera ez, mint elsőre hangzik, könnyen hozzá lehet szokni ahhoz, hogy nem üres vászontáskával indulunk útnak, hanem a dobozainkkal, üvegeinkkel, vászonzsákjainkkal. Ami pedig nagyon fontos, hogy adjunk időt magunknak arra, hogy megszokjuk ezeket a változásokat, ne akarjunk mindent egyszerre. Mikor sikerült egy-egy ilyen szokást beépítenünk a mindennapjainkba, jöhet a következő lépés.

Jó tapasztalatok

Tapasztalatok alapján gyakorlatilag mindent beszerezhetünk saját „csomagolásban”: a húst, a felvágottat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, az aszalványokat, a tojást és a tejet is. A legjobb, ha előnyben részesítjük a szezonális és magyar termékeket, hiszen a szállítással járó környezeti terhelést is csökkentjük ezzel, nem mellesleg a helyi kistermelőket is támogatjuk. A piaci árusoknak pedig kifejezetten tetszenek a színes, mintás, egyénre szabható zsákocskák, többen megjegyzik a bevásárlások alkalmával, hogy milyen jó ötlet.

Ezeket a zsákokat megvarrhatjuk magunk is, maradék anyagokból, régi függönyből, szakadt farmerből, de alapvetően ez esetben is érdemes az újrahasznosítást választani. Ez talán a legfontosabb első lépés: lehetőleg mindent addig használni, amíg lehet és nem kidobni, hanem új funkciót keresni neki. Az opálosodott, megkopott ételhordó dobozok tökéletesek lesznek például a bevásárláshoz. De ez már egy másik cikk témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában