Tudósítónk Cannes-ból

2023.05.25. 13:36

Magyarok a Croisett-en

Váró Kata Anna

A Brighter Tomorrow című filmjének bemutatóján, balról a harmadik Anger Zsolt

Fotó: AFP

Idén nem versenyez magyar alkotás a hivatalos cannes-i versenyprogramban, mégsem telik hazai részvétel nélkül a fesztivál. Az első napokban volt látható a fesztivál retrospektív sorozatának, a Cannes Classicsnak a keretében vetített Sziget a szárazföldön című alkotás. A filmet és rendezőjét, Elek Juditot hatalmas ünneplés fogadta a Croisette-en.

Elek Judit 
Fotó: AFP

Legutóbb Enyedi Ildikó Feleségem története képviselte a magyar filmet a hivatalos cannes-i versenyprogramban, idén pedig Enyedi Ildikó vezeti a fesztivál rövidfilmes szekciójának zsűrijét. A szekció azért is kiemelkedően fontos, mert több, a különböző szekcióban versenyző filmes karrierje indult a cannes-i rövidfilmversenyben.

775981527
Enyedi ildikó
Fotó: AFP

A magyar animációs filmek az utóbbi években sorra hódították meg a nagy nemzetközi filmfesztiválokat, mint Cannes-t vagy Berlint. A 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Buda Anna Flóra 27 című animációja képviseli hazánkat. A 27 egy 27 éves, még a szüleivel és testvérével élő fiatal nőről szól, aki az összezártság és a hétköznapok világából a szexuális fantáziák világába menekül.

Bár, ahogy említettem magyar film nem versenyez idén Cannes-ban, mégiscsak van magyar vonatkozása az idei versenyprogramnak. Nanni Moretti olasz rendező A Brighter Tomorrow című olasz-francia koprodukcióban készült alkotásban egy filmrendező forgat az 1956-ban a forradalom idején a városba érkező magyar cirkuszról és arról, miként járultak hozzá a magyarországi események ahhoz, hogy az olasz kommunista párt elhatárolja magát a sztálini Szovjetuniótól.

Táncoló stábtagok. Középen a rendező, Nanni Moretti, jobbról a második Anger Zsolt
Fotó: AFP

A cirkuszmester szerepében Anger Zsolt látható, aki részt vett a díszbemutatón is. A film végén hosszú percekig felállva tapsolt a díszbemutató közönsége, a stáb pedig Anger Zsolttal együtt a film hangulatához méltón örömmámorban, táncolva hagyta el a fesztiválpalotát.

Cannes, 2023. május 25.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!