Cannes

2019.05.21. 09:30

Alain Delon díja

A közönség állva élje­nezte a folyamatosan a könnyeivel küzdő színészt.

Váró Kata Anna

Alain Delon az Arany Pálmával

Forrás: AFP

A cannes-i mesterkurzusok sorában idén Alain Delon pályájának legkiemelkedőbb állomásait is felelevenítették, ahol a 83 éves francia színész beszélt karrierje meghatározó pillanatairól.

Arany Pálma

Delon a mai napig a franciák nemzetközileg leginkább ismert sztárja, aki vasárnap este ünnepélyes keretek között Arany Pálma életműdíjat kapott.

A díj hetekkel ezelőtti bejelentésekor megjelent Delonról egy leleplező írás, amely nyomán tiltakozásként aláírásgyűjtést is kezdeményeztek, de a fesztivál vezetősége kiállt amellett, hogy a díj nem a magánember Delonnak szól, hanem mindannak, amivel hozzájárult a francia és nemzetközi filmművészethez. A díjkiosztón, amin nyoma sem volt tiltakozásnak a hosszú méltatás után egy 15 perces klipet is láthattunk Delon karrierjének összefoglalójaként. Az viszont feltűnő volt, hogy Delon pályatársai közül Bertrand Tavernier-n kívül senki nem volt ott a közönség soraiban, míg 2011-ben, amikor Jean-Paul Belmondo részesült az elismerésben, a termet megtöltötték a francia filmvilág élő legendái. Az is igaz, hogy közülük azóta többen nincsenek az élők sorában vagy az egészségi állapotuk nem teszi lehetővé az ilyen megjelenést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!