Nagyszabású beruházás

2022.03.28. 12:31

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum

Most következik a tervezés következő, utolsó fázisa, a kiviteli tervek készítése.

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum, amely a kormány korábbi döntése nyomán Kőbányán épülhet meg.

A tervezési szerződést a múzeum 2020-ban kötötte meg és a tervek most kapták meg az építési engedélyeket

– közölte a Diller Scofidio + Renfro építésziroda hétfőn.

Most következik a tervezés következő, utolsó fázisa, a kiviteli tervek készítése, amely nélkül az ipari műemlék helyreállítása nem adható vállalkozásba.

Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira. Bontási és kármentesítési munkák már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen

– mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Az új Közlekedési Múzeum beruházása keretében folytatódik az ország egyik legjelentősebb ipari örökségi területének rehabilitációja, az egykori Északi Járműjavító Opera Eiffel Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok méltó megújítása. Itt jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap otthont. A helyszín egy részén tavaly tartott időszaki kiállítás újranyitását idén nyáron tervezik.

Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás jön létre, amelynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái szintén folyamatosan zajlanak.

A Dízelcsarnok egy üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér folytatódik, és ahol a múzeum bejárata lesz a Kőbányai út-Könyves Kálmán körút csomópont, illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől. A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes tégla homlokzat szintén megújul. Itt kapnak helyet többek között a múzeum archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a kifejezetten műszaki és közlekedési eszközökre specializált korszerű restaurátorműhelyek.

A múzeum környezete is megújul

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda, és magyar partnere, a Noll Tamás által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítész-irodát bevonva. A tervezést teljes egészében a kormány finanszírozza a központi költségvetés forrásaiból, a beruházás felügyeletét a Közlekedési Múzeum végzi az Óbuda mérnökiroda közreműködésével.

Egy máig álló volt vasúti csarnok megmentése és a mai szabványoknak, energetikai, akadálymentességi és műszaki előírásoknak megfelelő átépítése jóval bonyolultabb és komplexebb feladat, mint egy korszerű új épület megtervezése, ráadásul a múzeum műtárgyainak mérete és tömege miatt a kiállítás tervezésének javát is el kellett végeznünk az épület terveinek elkészítéséhez

– közölte az építésziroda.

A projektnek köszönhetően egy elhagyott ipari terület kap új funkciót, új vasútállomás épül a múzeum mögött és zöldfelületek jönnek létre.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában