Már tavasszal megnézhetjük

2021.12.09. 13:50

Csepel teherautóval bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye (videó)

Egy 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautóval bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye, a járművet már tavasszal megnézhetik a látogatók a múzeum időszaki kiállításán.

A kormány májusi határozatában 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentését.

A forrásból a Közlekedési Múzeum több mint száz, kiemelt értékű nagyjármű és számos további műtárgy, egyebek mellett modellek, egyenruhák, térképek restaurálásával és beszerzésével újítja meg gyűjteményét. Ennek legújabb eredménye az 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautó - közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi volt, 1955-től az 1970-es évekig gyártották

 - idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

Hozzátette: a Közlekedési Múzeum gyűjteményében kevés teherautó található, új tehergépjármű pedig csaknem 6 évtized után kerül a múzeumhoz, ezért is fontos ez a szerzemény. E polgári változatú példány egyike a nagyon kevés megmaradt példánynak. A jármű jó állapotú, de restaurálásra szorul.

A járművet szakszerű restaurálásra viszik, amelynek befejeztével a gyűjtemény régebbről ismert darabjaival együtt mostani helyén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, majd a leendő új - várhatóan 2026-ra elkészülő - Közlekedési Múzeumban tekinthetik meg a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában