Gazdaságfejlesztési Minisztérium

2023.08.04. 11:45

A kormány továbbra is elkötelezett a teljes foglalkoztatás mellett

Továbbra is elkötelezett a teljes foglalkoztatás mellett a kormány, amelynek a munkahelyek megvédésén felül kiemelt célja, hogy a reálbérek is emelkedjenek – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

MW

Autószerelők munka közben (Illusztráció)

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Czomba Sándor hozzátette: a legfrissebb adatok alapján csaknem 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliségi ráta pedig - jóval az uniós átlag alatt - 3,8 százalékon áll. Az adatok azt tükrözik, hogy továbbra is feszes a magyar munkaerőpiac és a foglalkoztatás jó állapotban van.  

Rámutatott, hogy 

2010 óta a foglalkoztatottak számát 1 millióval növelték, amit számos munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő program is segített.

Az államtitkár a mostani gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül kiemelte, hogy több mint 5000 vállalkozást szabadítanak ki az extrém magas áron kötött fix áras áramszerződésekből, javítva ezzel a versenyképességüket.

A kormány a feldolgozóiparban, a szálláshelyszolgáltatással, valamint a raktározással, szállítással foglalkozó vállalatok számára nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálta a fizetendő villamosenergia díjat. Ezen összeghatár felett 2023. július 1. és december 31. között (6 hónapos időtávban) a kormány támogatja az áram költségeket, a lépés összességében mintegy 40 milliárd forintos segítséget jelent a több mint 5000 cég számára, így vállalkozásonként csaknem 8 millió forint támogatást biztosít

– mondta Czomba Sándor.

CZOMBA Sándor
Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond Nyíregyházán 2023. június 27-én
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Az új munkahelyek létrehozását segítő lépésként értékelte az augusztus 1-jével indult vállalkozóvá válást segítő programot, amelynek köszönhetően több mint 1000 új vállalkozás jöhet létre.

Kitért a nyári diákmunka programra is, amelyet sikeresnek nevezett, ugyanis a tervezett 26 ezerről több mint 28 ezerre nőtt a résztvevők száma.

Az államtitkár szerint a cégek hitelezését, ezáltal a foglalkoztatás további növekedését érdemben segíti a megemelkedett Széchenyi Kártya Beruházási Program mellett a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is.

Mindezek mellett a kormány kiemelt célja, hogy a reálbérek is emelkedjenek, támogatva ezzel a magyar családok megélhetését

– jelentette ki.

Czomba Sándor elmondta, hogy a szankciós infláció letörése érdekében vezették be az online árfigyelő rendszert és emelték meg a kötelező akciózások mértékét.

A sorozatos intézkedéseknek köszönhetően az infláció folyamatosan csökken, már év vége előtt egy számjegyűvé válhat. A keresetek a legfrissebb adatok szerint közel 18 százalékkal nőttek, ami azt jelzi, hogy az infláció további csökkenésével hónapokon belül újra reálbér emelkedés jöhet Magyarországon

– hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában