Turizmus

2021.04.23. 10:19

Nem várható túlzott áremelkedés nyáron a Balatonnál

A vírusvédelmi intézkedések, az alapanyagok árának emelkedése és a foglalkoztatás kibontakozó lehetőségeinek fényé­ben kismértékben ugyan várható, viszont nem lesz olyan elrettentő erejű áremelés a Balatonnál.

Tihany, 2016. augusztus 20. Gyalogos és kerékpáros turisták nézik a Balaton vízén úszó sportvitorlásokat a tihanyi hegytetõ sétateraszáról. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Jászai Csaba

A balatoni turisztikai szolgáltatók többsége már végzett az idei előzetes árkalkulációval, a turisták a konkrét csomag­ajánlatokon túl viszont még nemigen tudják, hogy nyáron mennyit kell majd fizetniük a szállodáért, magánszálláshelyért, ha mostanában nem foglalnak előre – írja a Magyar Nemzet.

Azzal sem lehet még kalkulálni, hogy a vendéglői ebéd, cukrászdai időtöltés hány forinttal dobja meg a családi kiadásokat. Az már látszik:

a vírusvédelmi intézkedések, az alapanyagok árának emelkedése és a foglalkoztatás kibontakozó lehetőségeinek fényé­ben kismértékben ugyan várható, viszont nem lesz olyan elrettentő erejű áremelés a Balatonnál,

amely otthon marasztalná a szabadidős élményektől november óta távol maradt magyarokat.

Fejlesztett szolgáltatások

Az üdülőtérség legnépszerűbb települései évek óta Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle, Keszthely, Zamárdi és Tihany. Ezek közül a legtöbb magánszálláshelyet Hévízen jegyzik, ahol 2009-ben ötezer, 2019-ben pedig már hétezer forint volt egy kétfős apartman átlagára, ami éjszakánként négy százalékkal nőtt a következő évben.

– A hévízi szobakiadók a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázaton elnyert pénzből jelentős összegeket fordíthattak komfortosításra; a minőségi szintlépéssel a privát szállások esetében számítani kell némi díjemelésre – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

Lajkó Ferenc hozzátette: a magánszállásadók a vendégeik után 2013-ban 450, 2020-ban 515 forint idegenforgalmi adót fizettek, ám azt még nem lehet tudni, hogy a 2021-re éjszakánként és személyenként 530 forintban megállapított ifát be kell-e fizetniük.

Balatonlellén a partközeli apartmanok tulajdonosai a múlt évihez hasonló árakon kínálják a szállásokat.

Egy tóközeli apartmanház háromágyas szobá­jáért előre foglalás esetén a főszezonban 12–16 ezer forintot, de van, ahol ennél többet számolnának fel.

Az árazást meghatározó tényezőkben vannak a bizonytalanságok – jelezte lapunknak a szállodai költségek emelésének szempontjai kapcsán Hoffmann Henrik hoteltulajdonos, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

– Nem látjuk előre, hogy az újrainduláskor milyen mérvű lesz a munkaerő-ellátottság.

Még kérdés, visszajönnek-e a főszezonra az időközben elvándorolt dolgozók, és ha igen, mennyiért. Ennek óhatatlanul szállásdíjfelhajtó szerepe lesz

– mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy a kereskedelmi szálláshelyek folyamatosan áraznak, amelynek fontos tényezője a mindenkori kereslet.

– Ha az nő, akkor az árak is nőni fognak – szögezte le Hoffmann Henrik. – Ezt az árnövelést azonban nem szabad sajnálni a szállodáktól.

A több mint egy évig tartó nagyon nehéz időszakra ez sem jelent gyógyírt, hanem csak egy sebtapaszt. Ettől nem gyógyul meg a beteg

– fogalmazott.

Étlapok átárazva

– Nem lesz olyan mértékű a vendéglői árak emelése, mint azt az ételekhez szükséges anyagok árának emelkedése indokolná – mondta határozottan Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos.

Mint sorolta, a zöldségek 20-30 százalékkal drágultak, a gyümölcsök jelentősebben. – Mire számíthatunk azok után, hogy például a Dél-Balatonnál a fagy letarolta a barackültetvényeket? – vetette fel. A vendéglőtulajdonos május elejére tervezi az üzletnyitást, és 10-15 százalékos áremeléssel számol.

A déli part egyik legkedveltebb étterme, az egész évben nyitva tartó balatonlellei vendéglátóhely tulajdonosa azt jelezte: idén nem emel árat. – Továbbra is 1450–2000 forintért adunk egy háromfogásos menüt, amiből most naponként átlagosan 300 adagot szállítunk házhoz a környékbeli rendelések alapján – tudtuk meg Nagy Tamástól.

Sok helyütt a tapasztalatok azt mutatják:

azok a vendéglátóhelyek, amelyek a leállás időszakában vállalták, hogy házhoz szállítással továbbra is működésben tartják az üzletüket, könnyebben tudnak fölkészülni a főszezonra mind a munkaerő-állomány, mind például a készletezés, szükséges átalakítások szempontjából.

A túlélő vállalkozások közül többeknél inkább az eddigi árak szinte észrevehetetlen emelése következhet, mintsem látványos drágulás, hiszen az újranyitással a kereslettel együtt nő a kínálat is, és éles verseny kezdődhet a vendégekért.

Költséges Gombócok

Idén a 350–420 forintot is elérheti a fagylalt ára, de várható, hogy lesznek különbségek az egyes üzletek, kitelepült fagyispultok és alkalmi büfések árlistái között. Két éve a Balatonnál 280–300 forintba, tavaly 300–350-be kerültek a gombócok, 2021-ben lesz olyan fagyizó, ahol 400–420 forintot is elkérhetnek a hétdekás tölcséres édességért – derült ki a korai körképből.

Lesz, ahol a süteményeknek is emelkedik az ára. A gyümölcstortaszelet például várhatóan 400 és 700 forint között alakul, a prémium minőségű csokoládéból készült sütemény pedig 400–900 forintért kerül a pultba a gyenesdiási Bringatanya fagyizóban, amely 2019-ben az Illatos Izabella nevű édességgel elnyerte az év balatoni fagylaltja címet.

Somogyi Renáta, a családi vállalkozásban működtetett üzlet társtulajdonosa elmondta:

a cukrászdák jórészt külföldről hozzák be a kézműves fagylaltokhoz és tortaféleségekhez szükséges alapanyagokat, az „elszállt” euró árfolyamát pedig kénytelenek beépíteni az édességek árába.

– Továbbá az idehaza beszerezhető alapanyagok, a cukor, a liszt és más, a kézművesműhelyekben előállított édes süteményekhez szükséges alapanyagok ára is nő – fűzte hozzá a fagyizótulajdonos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában