Hajdú-Bihar

2013.03.18. 09:10

Több száz tehén várta, hogy megfejjék végre

Biharnagybajom - A hóvihar miatti áramszünet csütörtökön késő este kezdődött Biharnagybajomban.

Biharnagybajom - A hóvihar miatti áramszünet csütörtökön késő este kezdődött Biharnagybajomban. Az ottani agrárgazdaság 670 tehenének jelentős hányadát emiatt már nem tudták megfejni. Pénteken egész nap nem volt áram, este sikerült aggregátort beállítani, így későn bár, de elkezdhették a fejést. Ez azonban igen kis kapacitással haladt.

A tehenek nyugtalanok voltak, bőgtek, a karám kijáratánál tömörültek, a fejéshez vezető útra várva – mondta el a Napló érdeklődésére Madar László, a tehenészeti telep vezetője. Mivel normális esetben naponta háromszor fejik az állatokat, most volt sok olyan, amelyiknek öt fejés is kimaradt. Szerencsére a saját hidroglóbuszban elég vizet tároltak ahhoz, hogy az itatást megoldhassák. Az áramot a szolgáltató csak szombaton délután tudta visszakapcsolni.

Madar László vasárnap azt mondta, hogy a tehenek lassan megnyugodtak. A szakember reméli, hogy a fejések hiányát nem sínyli meg az egészségük. A tejhozam azonban egy időre várhatóan jelentősen csökken.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!