Hajdú-Bihar

2013.02.01. 12:53

Lehel kürtje megmutatkozik Debrecenben

Debrecen - A magyar történelem egyik legrégebbi tárgyának, Lehel kürtjének – Máté György szobrászművész készítette – hiteles másolatával egészült ki pénteken az Emberek aranyban című szkíta kiállítás. A nagyszabású tárlatra március 3-áig várják az érdeklődőket a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.

Debrecen - A magyar történelem egyik legrégebbi tárgyának, Lehel kürtjének – Máté György szobrászművész készítette – hiteles másolatával egészült ki pénteken az Emberek aranyban című szkíta kiállítás. A nagyszabású tárlatra március 3-áig várják az érdeklődőket a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.Az ország egyik legrégebbi történelmi tárgyán olyan emberalakok, kentaurok, madarak, turulok, griffek, lovak, csodaszarvas motívumok találhatók, amelyek a szkíta gyökereinkről szóló hipotézist támasztják alá – olvasható a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. közleményében.

Az eredeti kürt a jászberényi Jász Múzeumban található. Egyes feltételezések szerint a XII. század második feléből származó, 43 cm hosszú, elefántcsontból készült, díszesen faragott híres jászkürt, Lehel vezéré volt. A Jászkürt, mint a jászok legfőbb jelképe önmagában is becses, drága kincs, Lehel kürtjeként azonban a magyar történelem egyik felbecsülhetetlen értékű ereklyéjeként tarthatjuk számon. A kürt Jászságba kerülésére nincsenek pontos adataink, de a jászok hagyományában betöltött szerepe arra utal, hogy valószínűleg a 13. században Magyarországra beköltöző és megtelepedő őseink hozhatták magukkal, mint méltóság és hatalmi jelvényt, hiszen évszázadokon át ezt a funkciót töltötte be. Olyan emberalakok, kentaurok, madarak, turulok, griffek, lovak, csodaszarvas motívumok találhatók a kürtön, amelyek ugyanakkor a szkíta gyökereinkről szóló hipotézist támasztják alá.

Lehel kürtjéhez több legenda is kötődik. Az egyik legismertebb az, amikor 955-ben Ottó német-római császár, Konrád herceg árulásának köszönhetően foglyul ejtette Bulcsú és Lehel vezérünket. Wass Albert így írta meg a történetet: „- Mi az utolsó kívánságtok? - kérdezte Ottó császár a halálra ítélt magyar vezéreket. Bulcsú átokkal válaszolt, de Lehel szemében megcsillant egy szikra. - Adjátok kezembe kürtömet, hogy még egyszer belefújhassak! A császár bólintott… Mikor az utolsó hangok is elhagyták a kürtöt, mély csönd hullott alá a palotára. A császár, a hercegek, grófok, őrkatonák még a hangok varázsának hatása alatt voltak, amikor Lehel hirtelen az asztalhoz ugrott, mely körül bírái ültek, egyenesen Konrád herceg elé, s két kézre fogva magosra emelte a kürtöt. - Előttem mégy a másvilágra, áruló, s szolgám leszel az idők végeztéig! - csattant föl a hangja, azzal lecsapott kürtjével Konrád herceg fejére. Az áruló azonnal meghalt, kettéhasadt fejjel.”

Másik legenda szerint Lehel Kürtje a Vérszerződés Kürtje. Vésetei szakrális szintje okán ugyanis megfelelő ivókürt lehetett ehhez az alkalomhoz. Mindenesetre a Jászok 1000 esztendeje őrzik, óvják a Kürtöt – olvasható az ismertetőben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!