Hajdú-Bihar

2012.09.09. 16:51

És szerelembe esett a puli..

Hortobágy - A magyar fajta pásztorkutyák munkába való visszavezetése az egyesület célja.

Hortobágy - A magyar fajta pásztorkutyák munkába való visszavezetése az egyesület célja.Minden erővel azon vagyunk, hogy a magyar fajta pásztorkutyák, a puli, a mudi és a pumi tereljenek - fogalmazott Skobrák Ferenc, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke a hétvégén 15 alkalommal (ötödjére Hortobágyon) megrendezett pásztorkutyák terelőversenyén.

Egyre többen szerzik be

Amatőr tenyésztők és hivatásos pásztorok is versenyeztek, utóbbiaknak remek kihívás a kevés birka terelése kicsi pályán. – Elértük, hogy hortobágyi pásztorok is részt vesznek a versenyen, s mivel a program jellege hagyományőrző, régies viseletben vannak– mondta az elnök.

A pályán hét akadályt állítottak fel, egyebek között karámból való ki- és behajtás volt a feladat.

– Egyre népszerűbb fajták a pumi és a mudi, gyönyörű munkájuk van, Amerikába is kerülnek ki tőlünk - mondta Skobrák Ferenc –, emellett családi kutyaként is megállják a helyüket. Akkor, mint általában minden kutyafajta számára, feladatot kell adnunk, különben elunja magát és kárt tesz a kertünkben.

Az elnöktől megtudtuk, hogy manapság gyakran nem fajtatiszta ebekkel tereltetnek a pásztorok, de érdeklődnek a tenyésztett fajták iránt is. Az egyesület Pomázon terelőiskolát tart fenn, jövőre ugyanitt kutya-világkiállítást tartanak.

Ezer évnél is régebben van a puli a magyarsággal, viszont amikor az őshonos racka juhot „lecserélték” a merinóira, történt valami.. A merinóit Francia- és Németországból terelték hazánkba terrier és spitz jellegű kutyákkal. Amikor aztán összetalálkoztak a pulival, szerelembe estek, így lett, hogy a puli és a terrier házassága pumit, a puli és a spitz szerelme mudit „szült”. Az 1920-as években törzskönyvezték az ebeket, és azóta tenyésztik is. Aktív, ügyes terelők az országban, s a világba is viszik őket.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!