Hajdú-Bihar

2012.08.17. 07:38

Olvasható utcanév- és házszámtáblákat is kérnek

Debrecen - <a href="http://www.haon.hu/kulon-postaladat-mindenkinek%E2%80%A6/2055677">Ahogy beszámoltunk róla</a>, egy debreceni társasházban lakó négy családnak a postás nem viszi ki a küldeményeket, mert közösen használnak egyetlen levélszekrényt. Amíg nem szerelnek fel családonként saját postaládát, addig a leveleikért be kell menni a hivatalba.

Debrecen - Ahogy beszámoltunk róla, egy debreceni társasházban lakó négy családnak a postás nem viszi ki a küldeményeket, mert közösen használnak egyetlen levélszekrényt. Amíg nem szerelnek fel családonként saját postaládát, addig a leveleikért be kell menni a hivatalba.

E téma kapcsán a konkrét és hasonló esetekről, illetve az eljárás okáról, részleteiről szerettünk volna beszélni egy debreceni postai vezetővel. Erre sajnos nem kaptunk lehetőséget. Kérdéseinket írásban kérték, és arra írásos választ kültek, melyet az alábbiakban (a lényeget nem érintő rövidítéssel) közlünk.

- Mikor, hány ajánlott levelet küldtek ki a Debrecenben azzal a felszólítással, hogy addig nem kézbesítenek, amíg a címuzett be nem jelenti, hogy a levélszekrényt felszerelte?

Magyar Posta: Debrecenben a 2. sz. posta az elmúlt másfél évben kétszáz esetben élt a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló 79/2004. (IV.19.) Kormányrendelet 15. § (4) bekezdése által biztosított, levélszekrények kihelyezésére vonatkozó felszólítással.

- Hányan tettek eleget a felszólításnak, illetve augusztus 1-je óta ezen ok miatt hány címzettnek nem kézbesítik a sima küldeményeket?

Magyar Posta: A felszólítás eredményeként a probléma gyakorlatilag minden esetben konfliktusmentesen megoldódott. A 2012 júniusában kiküldött felszólító levelek címzettjei közül is már csak néhány címzett nem szerelt fel levélszekrényt.

- Kötelezik-e a családi házas övezetekben élőket is arra, hogy a postaládákon tüntessék fel a neveket?

Magyar Posta: Családi házas övezetben a címhelyek beazonosítása nem okoz problémát. Ezen területeken a kerítésen, lakóházon felszerelt levélszekrényen feltüntetett név hiánya az egyértelmű beazonosíthatóság okán általában nem szolgáltatást akadályozó tényező. Mivel a posta a küldeményeket a küldeményen szereplő címadatok alapján kézbesíti, - név, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtó, település,- a levélszekrényen minden családtag nevének feltüntetése nem kötelező, de célszerű. Több lakásos ingatlan (udvarház, lépcsőház) esetén azonban elkerülhetetlen, hogy az adott házszám alatt található 5-100 darab közötti levélszekrény egyértelműen azonosítható legyen.

- Ha az utcán nincs névtábla, kötelezik-e a település önkormányzatát a tábla kihelyezésére? Ha a házon nincs szám, kötelezik-e a házszám feltüntetésére?! Egyáltalán!

Magyar Posta: Tekintettel arra, hogy a Magyar Posta Zrt. hatósági jogkörrel nem rendelkezik, így sem az önkormányzatot, sem a lakosságot semmire nem kötelezheti. Azonban a szolgáltatás minél jobb minőségben történő ellátásának biztosítása érdekében cégünk a szóban forgó problémák rendezése érdekében az érintett önkormányzatokat levélben keresi meg és kéri, hogy az olvasható utcanév és házszám táblák kihelyezése érdekében intézkedjenek.

- Mi lehet a magyarázat arra, hogy eddig nem ragaszkodtak ezen követelmények feltétlen betartásához?

Magyar Posta: A Magyar Posta mindig is ragaszkodott a szóban forgó előírásokhoz. Minden esetben rugalmasan, az ügyfél részére megfelelő időt biztosítva kértük a biztonságos kézbesítés feltételeinek teljesítését. Amikor konkrét esetben ügyfélpanaszt okoz a levélszekrény hiánya, akkor azt természetesen soron kívül intézzük.

- Nem gondolja-e, hogy a lakosság fokozatos felkészítése (cikkek, reklámok, szórólapok stb) lett volna célszerű és kellően ügyfélbarát a váltás előtt, nem pedig egy tértivevényes levél 30 napos határidővel?

Magyar Posta: A témakörben a lakosság felé a kézbesítő munkatársakon keresztül folyamatos a kommunikáció. Ahol problémát észlelnek, az érintett ügyfél felé jelzik a kézbesítési akadályt, és kérik annak megoldását, illetve felajánlják a segítséget a megoldáshoz.

HBN


Augusztus 1-je óta egy debreceni társasházban lakó négy család nem kap meg egyetlen levelet sem a postaládájába, helyette értesítéseket találnak: átvehetik küldeményeiket a postán. Sima levelekről van szó, amelyeket aztán a személyi azonosságuk igazolása nélkül is a kezükbe adnak, ha befáradnak a hivatalba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!