Hajdú-Bihar

2011.11.04. 19:02

A kézműves mesterség jövője

Debrecen - Szeretnénk a kézműves mestereket felkarolni és segíteni – jegyezte meg Szűcs György.

Debrecen - Szeretnénk a kézműves mestereket felkarolni és segíteni – jegyezte meg Szűcs György.

Hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiatalokat díjaztak az Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázat keretében. Öt kategóriában 700 tárgy érkezett a szakmai zsűri elé, melyből 38 közösségi és 33 egyéni pályázót jutalmaztak. Az egyes kategóriák nyertes alkotásait együtt mutatták be pénteken a Belvárosi Közösségi Házban.

A kiállítás mellett Vándorlegény konferencia címmel, pénteken és szombaton tanácskozást is rendeznek, melyen a kézműves mesterséget oktatók, intézményvezetők, civil szervezetek vezetői, valamint a fiatal alkotók vesznek részt.

– Két éve húzódik a magyar szakképzés törvényi támogatása, de mindenképpen fel kell készülnünk nagy változásra. Egyértelműen látszik, hogy nincs igény ezen mesterségek tömeges oktatására. A Területi Integrált Szakképző Intézetek és a hozzájuk kapcsolódó regionális fejlesztési bizottságok pontrendszerrel 3 kategóriába osztják a szakmákat (támogatott, tűrt, visszaépítendő). A minősítés szempontjai szerint azok élveznek előnyt, akik sok tanulót képeznek ki. Általában a népiparművészet, az iparművészet és a kézműves szakmával kevesen foglalkoznak. Vidéken és a fővárosban is vannak bázis iskolák, ahol viszont az elméleti képzéssel, a mesterektől megtanult gyakorlati ismeretekkel, jól felszerelt műhelyekben folyó gyakorlatokkal, töretlenül fejlődhessenek az általános iskolától a szakmai képesítés megszerzéséig. Az Ipartestületek Országos Szövetsége szeretné a kézműves tevékenységekkel foglalkozókat felkarolni és munkájuk értékesítését központilag megoldani – mondta Szűcs György, az IPOSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!