Hajdú-Bihar

2011.07.07. 12:11

Szorgoskodtak a méhek

Hajdú-Bihar - Az idén több mézet gyűjtöttek a méhecskék, mint az elmúlt esztendőben.

Hajdú-Bihar - Az idén több mézet gyűjtöttek a méhecskék, mint az elmúlt esztendőben.

A méhészek számára az idei esztendő sem szolgált a legbőségesebb akácterméssel, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy a tavalyi - 20 év óta nem tapasztalt – katasztrofális termésátlagot messze felülmúlta.

A minőség jó

– A 2011-es esztendő közepes akácméz–hozamot produkált, a termésátlag 25 kg körül mozgott méhcsaládonként – tudtuk meg Szász Károlytól. A méhész szerint ez annak köszönhető, hogy a felső, később virágzó akácvirág szezonja nagy mértékben egybeesett az alföldi nyílásával, így akik tovább vándoroltak, nem tudtak kellő mennyiséget pergetni. Mindemellett az északi akácerdőkben jelentős volt fagykár is. A szakemberek emiatt kénytelenek voltak etetni a méheket édes sziruppal, ami a magas cukorárat figyelembe véve újabb csapást jelent. Azonban jó hír, hogy a hajdú–bihari méz idén kiváló minőségű lett, mind ízét, mind állagát tekintve.

Aki teheti, vár

Annak ellenére, hogy idén sokkal jobb termésátlaggal számolhattak a méhészek, a méz felvásárlói, illetve piaci árában nem tapasztalható radikális változás. Ugyan egységes árral csak az augusztusi Farmerexpo után lehet számolni, az elmondható, hogy a piacokon 1800-2000 forintot kérhetnek el egy üveg akácmézért, míg a nagykereskedők - rendkívül alacsony – kilónként 850-ről 750 forintra csökkentett árat kínálnak jelenleg a termelőknek. Szász Károly hozzátette, hogy tudomása szerint a legtöbben idén nem csak a mennyiséget tartották szem előtt, hanem az állományukat kívánták megerősíteni. Azok a méhészek, akiknek nem szükséges mihamarabb pénzzé tenni a terméküket, kivárnak, hogy később magasabb áron tudjanak értékesíteni a mézet, vagy a nagyobb nyereség reményében kiszerelve adják el vásárolóiknak.

– Az elmúlt 5-10 évhez képest növekvő tendenciát mutat a méhlopások száma – állítja Barkó Árpád megyei méhészeti szaktanácsadó. Ezt meggátolandó osztott az Országos Magyar Méhész Egyesület tagjainak chipeket, melyeket a kaptárakba lehet szerelni, de ennek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Emellett létezik olyan riasztórendszer, mely automatikus sms-t küld, ha megmozdítják kaptárt, sőt GPS-es készüléket is lehet a kaptárakba építeni. Habár nem olcsók ezek a szerkezetek, a szaktanácsadó szerint érdemes ezekbe beruházni.

HBN-TOB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!