Hajdú-Bihar

2010.07.14. 22:05

IX. Nemzetiségi népzene és tánctábor Körösszakálban

<p>Körösszakál – Nemzetiségi népzenei és néptánc tábor Körösszakálban, melyet kilencedik alkalommal szerveznek a település fiataljai.</p>

Far Éva, Pataki Attila, Pálfi Tamás, Szakadáti Orsolya a tábor főszervezői már hónapok óta azon fáradoznak, hogy megteremtsék annak a feltételeit, hogy így nyaranta a népzenét és a néptáncot szerető fiatalok összegyűljenek a település szabadidő központjában, és hasznosan eltöltsenek egy hetet.
A hétfőn kezdődő táborba már többen ismerősként érkeztek. A legkisebb gyermektől a felnőtt fiatalig mindenki talál magának hasznos elfoglaltságot.

A legkisebbek kézműves foglalkozását Rózsa Viktorné Körösnagyharsányi pedagógus vezeti, közösen mézeskalács tészta anyagából különböző formákat készítenek (szív, csillag) majd a tészta kisütése után cukormázzal díszítik azt.  Péter Annamária és Kovács Renáta segítenek neki, hisz negyven gyermek munkáját irányítani nem könnyű.

Bárdosi Ildikó népdalénekes Debrecenből (aki Erdélyi származású) körösszakáli, alföldi, mezőföldi és szilágysági népdalokat tanít a gyerekeknek.
Molnár Miklós népzenész Debrecenből, hegedű, brácsa és bőgő hangszerek gyakorlására tanítja az érdeklődőket. Érkeztek fiatalok magyar zenét tanulni a Vajdaságból, Gyuláról, de vannak Körösszakálból is.

A tánc tanítására Tőkés Zsolt és Tőkés Edit érkezett Szepsiszentgyörgyről, akik hivatásos táncosok (a „Háromszék” tánccsoport tagjai), most Boncidai román táncokat tanítnak kicsiknek nagyoknak egyaránt. A táncot, tanuló fiatalokat, már évek óta a Szarvasról érkező „Suttyonba” zenekar kíséri. (tagjai: Schafer Szilveszter, Szujó Zsolt, Bahák Endre és Laurik László)

A tábor lakói körösszakáli tartózkodásuk idején megízlelik a településen a régi időkben fogyasztott népi ételeket. A helyi Pethlend-Csehi néptánccsoport tagjainak szülei, nagyszülei, kenyérlángost készítettek elő, szalonnát, tejfölt, kaprot, lilahagymát tettek a tésztára, majd a tábor területén lévő kemencében megsütötték azt. Márkuj Zoltánné, Monok Mihályné, Monok Mihály, Csokán Mihály a nagy melegben a kemence mellett nem sajnálták a fáradságot, amikor látták, hogy a fiatalok a próbák szünetében,  jóízűen falatozták azt, amit megsütöttek.

A szervezők gondoskodnak arról is, hogy a fiatalok a tanulás mellett megismerkedjenek a település és környékének a nevezetességeivel. Megtekintik Körösszakál templomait, sétákat tesznek a közeli Sebes-Körös partján. Minden este táncház van, ahol gyakorolják a már megtanult tánclépéseket. Főzőversenyt rendeznek számukra, péntek este tábortűz lesz, ahol értékelik a táborban végzett munkát és elbúcsúznak egymástól, szombaton, pedig véget ér a IX nemzetiségi népzenei és néptánc tábor Körösszakálban.
- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!