Hajdú-Bihar

2008.07.25. 06:27

Sírgyalázók a Debreceni köztemetőben

<p>A cívisváros valószínűleg legkiemelkedőbb sírhelyét gyalázták meg tolvajok, akik ellopták a Sesztina kripta 3-4 tonnás (!) öntöttvas obeliszkjét a Debreceni köztemetőből.</p>

A leszármazottaktól származó információk alapján a közel 3 méter magas emlékművet június végén, júliusban vihették el ismeretlenek. A temető munkatársai nem vették észre a bűncselekményt, holott ahhoz minden bizonnyal nagyobb gépjármű szükségeltetett.
A rendőrségi feljelentést tett Sesztina-utód közlése szerint a síremlék felbecsülhetetlen értékű, egy másolat elkészíttetése is több millió forintba kerülne. A nagy múltú iparos-kereskedő család egyebek mellett a Csokonai Színház és a Déri Múzeum alapításában-működtetésében is komoly részt vállalt. A obeliszkhez hasonlatos alkotás a – szintén Debrecenben található – 7,5 tonnás Csokonai-emlékmű: mindkettőt a Sesztinák hozatták, még a 19. század derekán.
A hatóság kéri, hogy jelezze, aki a lopásról bármit tud, esetleg megvásárlásra ajánlották számára az öntöttvas síremléket. Bejelentéseiket az ingyenes 107-en és 112-őn is megtehetik!

RaL

  • Árhullám a Berettyón
  • Graffiteseket kaptak el Debrecenben
  • Négy sérült az esti ütközésben
  • Rendőrségi hírek
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!