Hajdú-Bihar

2008.03.19. 15:27

Régi kötelékek, a jövő zálogául

<p><P>Debrecen – Az utóbbi években hatalmas lépéseket tett a debreceni zenei felsőoktatás, ám akadnak nehézségek is: például a gyakorlati képzés igénye. A zeneművészeti kar és a színház között létrejött megállapodással könnyebb lesz. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/lendulet-a-zenei-kepzesnek/cn/haon-news-hbn_01-20080318-025536">Duffek Mihály dékán közleménye [.pdf – 58 KB].</A></P></p>

A szerdán megköttetett kontraktussal a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara régi, a várossal és intézményeivel ápolt kötelékeket von még szorosabbra, avégett, hogy gyakorlási, fellépési lehetőséghez jussanak a kar hallgatói – s ez közben a Csokonai Színház számára is hasznos lehet.

A megállapodás aláírása előtt Duffek Mihály, a kar dékánja jelezte: a pillanat történelmi. Egyfelől azért, mert először fordul elő Debrecen történetében, hogy operaénekes-képzés indulhat a városban, 2008 őszétől, másfelől pedig azért, mert a bolognai folyamatnak megfelelő többszintű képzés magában foglalja a szakmai gyakorlat igényét olyanformán is, hogy – mivel az alapképzés most már nem ad tanári diplomát – átalakul az eddigi szakmai gyakorlat tartalma, nem lehet csupán zeneiskolákban végezni – derült ki a dékán szavaiból. – Ne csak laboratóriumban próbálja ki a szakmát a hallgató, hanem tudja meg, milyen az élet, a színház belső légköre, szembesüljön a színpad szakmai és pszichikai igényeivel – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila, a színház művészeti igazgatója arról szólt: esélye, lehetősége, sőt, kötelessége a teátrumnak a fiatal tehetségek megtalálása, s ezzel élt is az intézmény. Az operajátszás megújítása folyamatának szempontjából is példanélkülinek mondható ez az együttműködés, és ami a legfontosabb: a közönség profitál majd belőle – tudhattuk meg Vidnyánszkytól.

Végezetül Herboly Domonkos igazgatótól arról is hallhattunk: a Debreceni Fiharmonikus Zenekar és Kodály Kórus is a zeneművészeti kar hasonló partnereként jön szóba, az erről szóló megállapodás – a színházi mintájára – előkészületben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!