Hajdú-Bihar

2007.11.25. 08:23

Platánok, rózsák, árvácskák

<p>Nyíracsád – A nyírségi község főterén álló hét hatalmas platánfa a faluközpont éke, dísze egész évben. A nyaranta hűs árnyat adó famatuzsálemek ősztől vastag levélszőnyeggel borítják a pázsitot.</p>

Bálega János parképítő idősebb és ifjabb Szilágyi János közmunkásokkal gondoskodik a közterületek tisztán tartásáról, csinosításáról, parkosításáról, így a főtér is az ő „fennhatóságuk” alá tartozik.

– A platánok igen kemény lombú fák, nehezen rothad a lehullott levél, ezért rendszeresen össze kell gyűjteni, mert megfullad alatta a fű.

Az akácfélék hamar lehullatják lombjukat, a platán viszont ősztől tavaszig folyamatosan válik meg leveleitől, így szinte egész télen munkát ad. Ez a fa így lett kitalálva – mondja mosolyogva a parképítő.

A három János rendszeresen összegyűjti a tetemes mennyiségű levelet a főtérről, majd zsákolják, egy raktárudvarba viszik, ahonnan egyszerre szállítják majd el. Az avargyűjtés mellett téliesítették, vagyis „betakarták” a park szegélynövényeit, a megannyi rózsabokrot, árvácskát ültettek a főtéri szobor talapzata köré, hogy télen se maradjon virág nélkül a falu központja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!