Friss hírek

2011.01.25. 08:48

Magyarországon a kannabisz a legkeresettebb a kábítószerek közül

<p>A fiatalok körében és az idősebb korosztályokban is a kannabisz a legelterjedtebb illegális kábítószer Magyarországon - derült ki a kábítószer-fogyasztást 2004 óta monitorozó Nemzeti Drog Fókuszpont vizsgálatából.</p>

A kutatásokból kiderült, hogy a gyakori és folyamatos szerhasználat kialakulásának megelőzésében a családnak és a munkának jut kiemelkedő szerep.

A négyévente elkészülő "Európai iskolavizsgálat az alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásokról" címet viselő felmérés eredményeiből kiderült, a tiltott szereket kipróbálók aránya az általános iskolákban a legalacsonyabb, ezt követik a gimnáziumok, a szakközépiskolák, végül pedig a szakiskolák. A fiatal fogyasztók között túlsúlyban vannak a fiúk, nagyobb hányaduk tanul szakközépiskolában és szakiskolában, jellemzően Budapesten vagy más nagyvárosban laknak.

Gyengébb a tanulmányi eredményük és gyakran lógnak az iskolából. A magyar középiskolások körében a kannabisz a legelterjedtebb tiltott drog. Azok a fiatalok, akiket szüleik együtt nevelnek, elégedettek a szüleikhez fűződő kapcsolatukkal és ahol a szülők kontrollálják gyermekeik szabadidős elfoglaltságát, kisebb valószínűséggel válnak rendszeres szerhasználókká. A szülők befejezetlen felsőfokú végzettsége rizikófaktor, ugyanakkor feltételezett anyagi helyzetük nem mutat kapcsolatot a tiltott drogok kipróbálásával.

A felnőttek körében a folyamatos droghasználat kockázata nagyobb a magasabban iskolázott, az átlagosnál jobb körülmények között élők, illetve az átlagosnál nagyobb jövedelműek körében. Ezekre a fogyasztókra szintén jellemző, hogy a nagyobb városokban vagy Budapesten élnek. A kábítószer-fogyasztó felnőttekre is jellemző, hogy kannabiszt szívnak, a megkérdezettek 8,5 százaléka vallotta be, hogy legalább egyszer kipróbálta már a füves cigit.

A felmérésből kiderül, hogy a házasság és a munka minden korosztályban megóvó erőt jelent. A nőtlenek, hajadonok illetve azok, akik kevésbé kapcsolódnak be a munka világába, kevésbé elégedettek munkatársi és társas kapcsolataikkal, nagyobb valószínűséggel válnak folyamatos fogyasztókká.

Az Országos Addiktológiai Centrum Kezelési Igény Indikátor adatgyűjtése szerint az Európai Unió tagállamai közül Magyarország az, ahol a 2009-ben kezelést kezdők körében az egyik legmagasabb, 70 százalék a kannabisz-használók aránya. Ennek egyik oka, hogy 88 százalékuk a büntetőeljárás alternatívájaként vesz részt úgynevezett elterelésben. E kannabisz-használók 91 százaléka férfi, a szüleivel él, középfokú iskolai végzettségű és rendszeresen dolgozik vagy tanul, negyedük azonban munkanélkülinek vallotta magát. Átlagéletkoruk 24 év.
A kezelési adatok szerint a kannabisz-fogyasztók negyede intenzív szerhasználó, tehát legalább heti 2-6 napon, vagy akár naponta "szív".

2009-ben kétszer annyi növényt foglaltak le a rendőrök, mint a megelőző években. Az ültetvények jelentős részét olyan, a kannabisz termesztés céljára berendezett házakban találták, amelyekben a növények nevelése professzionális beltéri technológiával történt. A kannabisz utcai árában a gyakoribb lefoglalások ellenére nem tapasztalható változás az előző évekhez képest.

- Független Hírühynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!